Shenzhen membuka 53 jalan lagi untuk ujian kenderaan tanpa pemandu

Biro Pengangkutan Perbandaran Shenzhen mengumumkan pada 23 OgosLokasi ujian kereta tanpa pemandu jalan terbuka pusingan ketiga kini telah ditentukanSebanyak 53 jalan dibuka kali ini, dengan jarak tempuh sekitar 56.68km.

Shenzhen telah membuka jalan ujian sejauh 201.37 kilometer untuk kenderaan pintar dan saling berkaitan. Kumpulan pertama mempunyai 105 jalur dan 124 kilometer, dan kumpulan kedua mempunyai 29 jalur dan 20.69 kilometer.

Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China menyatakan pada 25 Mac tahun ini bahawa hingga kini, jarak jalan ujian terbuka China telah melebihi 5.000 kilometer, dan jarak ujian keselamatan telah melebihi 10 juta kilometer. Di samping itu, Kementerian juga akan mempercepat demonstrasi ujian jalan raya kenderaan pintar dan bersambung.

Pada 1 Ogos tahun ini, Langkah-langkah Peraturan dan Pengurusan Kenderaan Bersambung Pintar Shenzhen berkuatkuasa. Kenderaan yang disenaraikan dengan jelas dalam katalog peraturan boleh memandu di jalan raya setelah didaftarkan dengan pihak berkuasa yang kompeten. “Peraturan” membahagikan pemanduan autonomi kepada tiga jenis: pemanduan autonomi bersyarat, pemanduan autonomi tinggi dan pemanduan autonomi sepenuhnya.

Lihat juga:Jalan raya Shenzhen membenarkan kereta memandu sendiri L3

Peraturan itu juga menjelaskan kewajiban pengambilalihan pemandu kereta pintar dan bersambung. Kereta pintar yang saling berkaitan dengan pemanduan autonomi bersyarat dan pemanduan yang sangat autonomi mesti mempunyai peranti yang sesuai dan dilengkapi dengan pemandu. Pemandu harus memantau status operasi kenderaan dan persekitaran di sekitarnya, dan bersedia untuk mengambil alih pada bila-bila masa.

Selain Shenzhen, Beijing, Guangzhou, Hunan dan tempat-tempat lain di China juga mempercepat pengenalan kenderaan tanpa pemandu dan polisi pengkomersialan mereka.