Secoo, platform e-dagang mewah yang diperangi di semua pihak, menafikan laporan mengenai perbezaan kecil

Beijing Business DailyDilaporkan pada 17 Ogos bahawa ibu pejabat Secoo, platform e-dagang mewah yang dulunya penuh dengan barang mewah, terletak di pusat daerah perniagaan Beijing, kini kosong. Di samping itu, beberapa pengawal keselamatan mengatakan bahawa orang mula memindahkan barang mereka enam bulan yang lalu, dan tingkat pertama hingga keempat kini kosong, hanya tinggal pekerja di tingkat lima. Selain itu, YH Global, pusat pergudangan logistik SECOO di Kawasan Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing, juga telah dikosongkan.

Untuk kebimbangan,Secoo menegaskan kepada media domestik hari iniLaporan ini tidak benar. Syarikat itu berkata: “Pejabat kami hanya menempati tingkat pertama bangunan, yang merupakan tingkat lima. Pada masa ini, ruang pejabat tidak menyusut, dan masih ada ratusan orang yang bekerja seperti biasa. Media melaporkan bahawa tingkat pertama telah dikosongkan. Sebenarnya, ia pernah menjadi syarikat. Kawasan paparan dan gudang mewah, kami telah memindahkan semua barang mewah ke gudang profesional untuk penyimpanan dan penghantaran.”

Pengguna terus mengecam Secoo akhir-akhir ini. Menurut data dari platform perkhidmatan pengguna China Black Cat, terdapat lebih daripada 17,000 aduan dalam talian terhadap SECCO, dan kebanyakan kata kunci adalah “tidak ada penghantaran” dan “tidak ada pengembalian dana”. Walau bagaimanapun, pengguna masih boleh membuat pesanan secara normal di aplikasi Saiku, dan pelbagai potongan harga masih tersedia.

SECCO ditubuhkan pada April 2009 dengan modal berdaftar 10 juta yuan (AS $1.48 juta). Pada bulan September 2017, ia disenaraikan di Amerika Syarikat. Secoo memberi tumpuan kepada barangan mewah termasuk beg, jam tangan, pakaian, perhiasan dan barangan lain.

Walau bagaimanapun, laporan 2021 menunjukkan bahawa pendapatan tahunan adalah 3.132 bilion yuan, penurunan 48% daripada 6.02 bilion yuan pada tahun 2020. Pada masa yang sama, kerugian bersih mencapai 566 juta yuan, meningkat 6 kali ganda berbanding tahun 2020. Pada 17 Ogos, nilai pasaran Secoo hanya 17.64 juta dolar AS, yang hampir 98% lebih rendah daripada 770 juta dolar AS pada puncaknya.

Di samping itu, Secoo mengajukan kebangkrutan dua kali dalam setahun dan telah terlibat dalam ratusan pertikaian kontrak jual beli sejauh ini pada tahun 2021-dalam kebanyakan kes, ia adalah defendan. Pada 27 Julai, Prada Fashion Business (Shanghai) Co., Ltd. memohon pembekuan lebih dari 11 juta yuan dan nilai harta yang sesuai dengan nama Shanghai Saiku Electronic Commerce Co., Ltd., anak syarikat milik penuh Saiku. Permohonan ini telah dilaksanakan dan akan berterusan selama setahun.

Pada bulan Mac 2022, Secoo mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian pembiayaan semula bernilai $175 juta dengan Great World Lux Private Equity. Walau bagaimanapun, menurut Beijing Business Daily, Shen Meng, ketua strategi Guangke Management Consulting (Guangzhou), berkata pembiayaan semula itu hanya penyusunan semula pinjaman sedia ada di bawah keadaan baru, setakat tertentu. Bagi Secoo, ia dapat menunda tekanan pembayaran hutang, tetapi pada dasarnya tidak dapat mengurangkan beban hutang. Prospek Secoo kelihatan buruk sekarang, dan sukar bagi pelabur untuk mengubah harapan mereka.

Lihat juga:Syarikat e-dagang global SaaS DianXiaomi menerima pembiayaan Siri D bernilai AS $110 juta