Saham Evergrande Auto Hong Kong ditutup lebih daripada 24%

Evergrande Motor ditutup turun 24.66% pada HK $3.88 sesaham pada hari Selasa, dengan jumlah nilai pasaran HK $37.904 bilion (AS $4.873 bilion).

Sebelum ini,Evergrande Group mengumumkan pada 3 September“Ujian musim panas Hengchi 1, 3, 5, 6, dan 7 berjaya diselesaikan, mengesahkan prestasi dan kualiti kenderaan kami di bawah persekitaran suhu tinggi yang melampau, menandakan tahap baru dalam pengeluaran kenderaan Evergrande.”

Hari ini, media automotif China,Fijiphilippines. kgm, mengeluarkan satu siri foto mata-mata ujian Hengchi 5-cara. Foto itu disyaki diambil di Shenzhen, membuktikan bahawa ujian kereta baru itu tidak berhenti. Walau bagaimanapun, kesahihan gambar mata-mata masih belum dapat disahkan.

(Sumber: Yunnan Timur)

Sebelumnya, China Evergrande Group mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa penjualan hartanahnya dijangka terus menurun pada bulan September, yang menyebabkan kemerosotan pengumpulan penjualan syarikat yang berterusan, yang selanjutnya memberi tekanan pada aliran tunai dan kecairan syarikat. Bahkan ada desas-desus bahawa Evergrande Group akan mengisytiharkan muflis dalam masa terdekat.

Syarikat yang diperangi itu berkata dalam satu kenyataan rasmiDipercayai bahawa “pernyataan dalam talian baru-baru ini mengenai kebankrapan dan penyusunan semula Evergrande sama sekali tidak benar. Syarikat sememangnya menghadapi kesulitan yang belum pernah terjadi sebelumnya, tetapi kami akan melakukan yang terbaik untuk menyambung semula kerja dan menyampaikan struktur bangunan lain, dan melakukan segala yang mungkin untuk menyambung semula Operasi normal melindungi hak dan kepentingan pelanggan yang sah.”

Lihat juga:Ibu pejabat China Evergrande Shenzhen disekat oleh pelabur

Di samping itu, China Evergrande dilaporkan secara aktif mendekati sejumlah pelabur berpotensi untuk membincangkan penjualan beberapa saham dalam Evergrande Automobile dan Evergrande Property Services.

Sementara itu, China Evergrande juga dilaporkan sedang mempertimbangkan untuk membawa pelabur baru. Tetapi setakat ini, syarikat itu belum menandatangani perjanjian undang-undang dengan para pelabur, dan ada keraguan mengenai apakah penjualan di atas dapat direalisasikan.