Roket komersial Ceres-1 Y2 melancarkan lima satelit

Pada hari Selasa, China melancarkan kenderaan pelancaran Ceres-1 Y2 komersial di Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan.Roket itu dilancarkan pada 12.12 tengah hari, membawa lima satelit kecilMereka yang berjaya memasuki trek yang dijadualkan termasuk Universiti Tianjin No. 1, Lize No. 1, Baoshui, Jinbao No. 5, dan Jinbao No. 1-03.

Penerbangan itu adalah yang kedua dalam siri roket Ceres One, selepas penerbangan sulung pada November 2020. Pelancaran ini menandakan kematangan teknologi roket komersial Ceres 1.

Dibangunkan oleh syarikat aeroangkasa Galaxy Energy yang berpusat di Beijing, roket itu adalah kenderaan pelancaran empat peringkat yang menyediakan perkhidmatan pelancaran yang disesuaikan untuk satelit komersial kecil. Roket itu berdiameter 1.4 meter, panjang 19 meter, dan mempunyai berat pelancaran 30 tan. Ia boleh menghantar muatan 350 kg ke orbit Bumi rendah dan 300 kg ke orbit segerak solar 500 km.    

Sejak penerbangan pertama roket pembawa Ceres-1 Y1 yang berjaya pada tahun 2020, Galaxy Energy telah melakukan sejumlah besar pekerjaan asas di sekitar tiga tujuan untuk meningkatkan prestasi roket, kemampuan kawalan kualiti, dan kemampuan pengeluaran dan penghantaran besar-besaran.

Lihat juga:Unit Shenzhou 13 keluar untuk pertama kalinya, dan Wang Yaping menjadi angkasawan wanita pertama di China untuk spacewalk

Galaxy Energy merancang untuk menyelesaikan lima misi pelancaran komersial pada tahun 2022 dan mempercepat pengembangan kenderaan pelancaran dua peringkat yang boleh digunakan semula Palas-1.