Robot JAKA terima pembiayaan pusingan D 1B yuan

Pengilang robot kolaboratif JAKA Robotics mengumumkan pada 20 JulaiTelah menerima sekitar 1 bilion yuan (AS $148.2 juta) pembiayaan Siri DTemasek, True Light, SoftBank Vision Fund 2 dan Prosperity 7 Ventures, dana modal teroka yang pelbagai di bawah Saudi Aramco, memimpin pelaburan itu, diikuti oleh pelbagai institusi pelaburan strategik.

Yaka Robot ditubuhkan pada tahun 2014, dan produknya dapat menghadapi senario yang berbeza di seluruh industri yang berbeza. Lini produk merangkumi robot kolaborasi siri JAKA Zu, robot kolaborasi siri inklusif all-in-one, robot kolaborasi siri C, robot kolaborasi komersial MiniCobo, dan banyak lagi. Siri JAKA Pro dilancarkan pada Februari tahun ini dan boleh digunakan dalam keadaan kerja yang teruk.

JAKA Robotics secara modular menghubungkan teknologi 5G dan AI ke barisan pengeluaran untuk menyelesaikan pengedaran bahan mentah secara automatik, dan mengintegrasikan maklumat bengkel dan gudang yang terpecah-pecah melalui sambungan sistem automatik untuk mencapai pengurusan digital yang tepat.

JAKA Robotics juga telah menubuhkan pusat teknologi di Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Utara. Pada tahun 2021, JAKA Robotics menjadi pembekal robot koperasi global Toyota.

Li Mingyang, pengasas Yaka Robotics, telah bekerja di syarikat multinasional seperti TetraPak di Sweden, memegang jawatan teknikal dan pengurusan utama. CTO Xu Xiong lulus dari Institut Robotik Universiti Shanghai Jiaotong dan telah lama terlibat dalam penyelidikan berkaitan robotik. Pada masa ini, Yaka Robotics mempunyai kira-kira 500 pekerja, dan kakitangan R&D menyumbang sebahagian besar.

Lihat juga:Akka Robot Selesaikan Pusingan Pembiayaan A

Dengan pembiayaan ini, Yaka Robotics akan mempercepat peningkatan saluran pemasaran dan rangkaian perkhidmatan global, dan akan lebih dekat dengan pelanggan global. Pada masa yang sama, ia akan menyediakan produk robot yang lebih fleksibel dan pintar kepada pelanggan di pelbagai wilayah dan industri.