Realme memasuki pasaran telefon pintar mewah Eropah

Jenama telefon pintar realme merancang untuk memasuki pasaran telefon pintar mewah Eropah bulan depan dengan model termahalnya, kata pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Li Yuchun pada hari Rabu. Langkah ini bertujuan untuk memperluaskan barisan produknya dan meningkatkan jualan telefon pintar global sebanyak 50% tahun ini,ReutersBerpengetahuan.

Lee menyatakan bahawa realme merancang untuk mula menjual telefon GT 2 Pro kelas atas di seluruh Eropah pada bulan Februari dengan harga antara $700-800.

realme
(Kredit gambar: realme)

Itu kira-kira dua kali ganda harga 349 euro ($395) untuk GT Master Edition yang kini dijual melalui Amazon, dan setanding dengan harga telefon pintar mewah lain yang ditawarkan oleh pemimpin pasaran seperti Apple dan Samsung, kata laporan itu.

Laporan yang dikeluarkan oleh Counterpoint Research pada bulan September 2021 menyatakan bahawa Apple masih mengekalkan kedudukan dominannya di pasaran telefon pintar kelas atas. Laporan itu menunjukkan bahawa sejak suku keempat tahun 2020, iPhone telah menguasai lebih daripada 50% pasaran telefon pintar melebihi $400. Pada suku kedua 2021, penjualan telefon pintar kelas atas meningkat 46% tahun ke tahun, dengan Apple menyumbang 57% daripada jumlah penjualan. Lima teratas di pasaran kelas atas masih Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, dan OPPO.

Prestasi Samsung di pasaran kelas atas terus menurun. Di samping itu, Xiaomi dan Huawei bersaing untuk tempat ketiga, yang sudah menyumbang 6% daripada penjualan telefon pintar mewah pada suku kedua 2021. Siri Xiaomi 11 membantu jenama itu berkembang di Eropah dan juga China tempatan, mendekati Huawei dari segi bahagian pasaran.

Lihat juga:Jualan global Realme melebihi 60 juta unit pada tahun 2021, siri GT2 ReDipajak

realme
(Kredit gambar: realme)

Di samping itu, pengeluar telefon pintar seperti OPPO dan Vivo memberi tumpuan kepada pasaran telefon pintar kelas atas. Liu Bo, naib presiden OPPO dan presiden operasi pasaran China, baru-baru ini mendedahkan pada pelancaran produk musim luruh bahawa jenama itu sudah siap dari segi teknologi, organisasi, sistem operasi dan ekosistem. Di samping itu, pasukan OPPO dan OnePlus akan berintegrasi untuk membentuk gabungan dua jenama dan dua unggulan yang bertujuan untuk pasaran kelas atas.

Vivo juga menyasarkan segmen premium. Baru-baru ini, syarikat itu melancarkan siri Vivo X70, dilengkapi dengan cip pengimejan profesional V1 yang dikembangkan sendiri. Sebagai model mewah domestik, harga siri Vivo X70 mencapai 6,999 yuan (US $1,103).