Rangkaian minuman Cina HeyTea menafikan khabar angin pemberhentian besar-besaran

Rangkaian minuman popular China, HeyTea menafikanSina FinanceMengatakan pada hari Rabu bahawa ia telah melakukan pemberhentian kerja dalaman yang besar, dengan mendakwa bahawa ia menyesuaikan sejumlah kecil pekerja sebagai sebahagian daripada operasi perniagaannya yang normal. Di samping itu, syarikat itu mengatakan bahawa bonus akhir tahun untuk pekerja sebelum Festival Musim Bunga dibayar seperti biasa berdasarkan prestasi peribadi.

Pekerja tidak bersetuju dengan alasan pemotongan pekerjaan ini. Pandangan umum adalah bahawa ini disebabkan oleh prestasi buruk HeyTea dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan pertumbuhan keuntungan bersih yang negatif. Beberapa orang dalam yang dekat dengan eksekutif HeyTea menilai bahawa pemberhentian itu mungkin sebagai persediaan untuk melaporkan data kewangan sebelum penyenaraian awam.

Sina Finance berjaya mengesahkan beberapa butiran pemberhentian kepada beberapa pekerja HeyTea. Pemberhentian dalaman telah berlaku di sekitar Festival Musim Bunga, merangkumi 30% pekerja secara keseluruhan. Sebilangan pekerja sama ada tidak menerima bonus akhir tahun atau diberitahu bahawa pembayaran akan ditangguhkan.

Bahagian keselamatan maklumat Heytea dipotong, sementara pemotongan pekerjaan di bahagian pengembangan kedai adalah 50%. Analisis dalaman menunjukkan bahawa pengembangan HeyTea telah mencapai tahap kemacetan, dan bahagian kedai tidak lagi penting.

Pekerja yang diberhentikan akan diberi pampasan, dan mereka juga boleh memilih untuk berpindah ke bahagian lain dalam HeyTea, seperti dari posisi teknikal ke posisi perniagaan.

Mesyuarat tahunan syarikat menjadi jerami terakhir yang mengatasi harapan ramai pekerja. Semasa pertemuan itu, para hadirin tidak berkongsi makan malam biasa mereka bersama dan terpaksa tinggal sehingga tengah malam. Bahagian komen untuk siaran langsung mesyuarat tahunan ditutup dengan berita mengenai kenaikan gaji dan bonus akhir tahun. Pengasas Heytea, Neo Nie, secara terbuka menyerang pesaingnya kerana kekurangan mereka, yang dilihat oleh pekerja sebagai menunjukkan “kekurangan perspektif mengenai gambaran besar”.

Sebenarnya, seperti banyak syarikat muda di sektor pengguna, HeyTea juga terdedah kepada masalah seperti kekeliruan pengurusan dalaman, konflik pengurusan yang jelas, dan sistem yang tidak jelas oleh pekerja.

“Pemberhentian itu sebahagiannya disebabkan oleh pertempuran politik dalaman. Eksekutif jarang tinggal di syarikat itu selama dua tahun. Geng antara eksekutif sangat jelas,” kata seorang bekas pekerja HeyTea.

Lihat juga:HeyTea Menolak Laporan Merancang Penyenaraian di Bursa Saham Hong Kong Tahun Depan

Terdapat juga beberapa pekerja yang mengundurkan diri secara sukarela di bawah tekanan. Pada tahun 2021, Heytea berturut-turut mengalami banyak masalah keselamatan makanan. Pada bulan Jun, 5 kumpulan produk HeyTea dikesan mempunyai flora yang berlebihan. Pada bulan September, kesilapan pekerjanya menyebabkan masalah kesihatan yang besar kepada pelanggan. Selepas siri peristiwa ini, pemeriksaan kebersihan di dalam HeyTea semakin ketat.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh China Chain Store & Franchise Association, kadar pertumbuhan pasaran minuman baru nasional adalah 26.1% pada tahun 2020 dan turun menjadi sekitar 19% pada tahun 2021.