Raksasa perkakas rumah China Midea akan menghasilkan bahagian kenderaan tenaga baru secara besar-besaran

Midea Group mengumumkan kemasukannya ke pasaran kenderaan tenaga baru (NEV) dan merancang untuk menghasilkan satu siri alat ganti kenderaan dan sistem kawalan.Pengilang perkakas rumah China berusaha untuk mempelbagaikan perniagaannya dan meneroka peluang baru.

Pembuat barang putih akan mula mengembangkan lima komponen NEV utama, termasuk pemacu motor, pam air elektrik, pam minyak elektrik, pemampat elektrik dan motor stereng kuasa elektrik, di kilang Hefei anak syarikatnya Welling, syarikat itu mengumumkan pada sidang media Selasa.

Syarikat yang berpangkalan di Foshan itu berkata kilang Hefei juga telah memulakan pengeluaran besar-besaran penggerak, sistem pengurusan haba dan sistem bantuan pemandu. Syarikat itu juga menambah bahawa ia telah melabur $100 juta dalam penyelidikan dan pembangunan komponen NEV sejak 2015 melalui Welling. Welling kini mempunyai pusat R & D di Shanghai, Hefei, Shunde Osaka dan South Yorkshire.

Syarikat itu mengatakan telah membelanjakan $100 juta untuk penyelidikan dan pengembangan komponen NEV sejak 2015. (Sumber: Midea)

Ini bukan kali pertama Midea memasuki industri automotifChina TimesDari tahun 2004 hingga 2006, syarikat itu memperoleh tiga syarikat pengeluaran, termasuk Kilang Bas Yunnan, Kenderaan Yunnan Shenzhou, dan Kumpulan Bas Hunan Sanxiang, dan melabur dalam perniagaan pembuatan bas. Namun, pada bulan November 2008, di bawah kesan krisis kewangan global, Midea menghadapi krisis pengeluaran dan terpaksa menghentikan perniagaan automotifnya selama-lamanya.

Midea, yang disenaraikan di Shenzhen, mempunyai nilai pasaran 540 bilion yuan ($83 bilion), yang kategori produk utamanya termasuk sistem penyaman udara pusat, sistem HVAC, peralatan dapur, peti sejuk dan mesin basuh.

Syarikat itu melaporkan jumlah pendapatan 284 bilion yuan ($44 bilion) untuk tahun penuh 2020, meningkat 2.2 peratus tahun ke tahun. Syarikat membahagikan produknya kepada tiga kategori: peralatan pengguna, pemanasan, pengudaraan dan penghawa dingin (HVAC), dan robot dan sistem automasi.

Lihat juga:Pinduoduo dan Midea bekerjasama untuk melancarkan berjuta-juta mesin basuh yang disesuaikan

Menurut South China Morning Post, Midea kiniMemperluaskan pengeluaran di luar negaraDan membina kilang baru di Amerika Utara. Syarikat ini bertujuan untuk mencapai penjualan perkakas $40 bilion di pasaran antarabangsa menjelang 2025.

Pada bulan Mac, BloombergDilaporkanHaier Group, syarikat gergasi perkakas rumah China yang lain, telah menandatangani kerjasama strategik dengan pembuat kenderaan SAIC untuk bekerjasama dalam bidang seperti pemanduan autonomi dan pengembangan bahan ringan, dan menubuhkan dana untuk melabur dalam bidang seperti pembuatan pintar.