Rakan pembuat kereta Huawei Sokang Group akan dinamakan semula sebagai Seres Group

Rakan pembuat kereta Huawei Chongqing Suokang Group mengumumkan pada 11 JulaiCadangan untuk menukar nama syarikat kepada Seres Group Limited telah dikemukakan.Seres adalah jenama kenderaan tenaga baru yang dimiliki oleh Sokang.

Sokang mengatakan bahawa di bawah dorongan dua faktor dasar dan pasaran, pasaran kenderaan tenaga baru telah menunjukkan pertumbuhan yang meletup. Berdasarkan kerja keras selama bertahun-tahun dalam industri dan pemikiran mendalam mengenai perkembangan industri automotif, syarikat ini telah menggunakan perniagaan kenderaan tenaga baru sejak 2016. Pada masa ini, sejumlah inovasi teknologi telah dibuat dalam bidang pemasangan, pemacu elektrik, interkoneksi pintar, pemanduan autonomi, dan lain-lain, dan platform pengembangan jarak pintar pemacu elektrik tulen (DE-i) dengan hak harta intelek bebas telah dikembangkan.

Perubahan nama ini bertujuan untuk memudahkan para pelabur memahami kedudukan syarikat mereka dengan tepat, memadankan nama syarikat dengan perancangan perniagaan dan strategik, dan menyatukan imej jenama syarikat.

Pada masa ini, Suokang Group telah membentuk teknologi dan produk yang kompetitif dalam bidang kenderaan tenaga baru. Pada suku pertama 2022, perniagaan kenderaan tenaga barunya menyumbang 48.28% daripada pendapatan operasi syarikat. Firma itu menyatakan bahawa tujuan pertukaran nama adalah untuk menjadikan nama syarikat lebih sesuai untuk keadaan sebenar syarikat dan keperluan pengembangan perniagaan syarikat.

Sebelumnya, kerana kerjasama antara jenama automotifnya Siris dan Huawei, Sokang Group menjadi tumpuan perhatian orang ramai. Pada 23 Disember tahun lepas, Seres dikeluarkanModel AITO M5Dengan Huawei. Pada 4 Julai, jenama Alto secara rasmi melancarkan produk kedua-Alto M7-SUV tenaga baru bersaiz penuh.

Lihat juga:AITO M7 yang disokong Huawei kini boleh didapati di Huawei Store

Pada bulan Jun, penjualan Cyrus mencapai 7,658 unit, peningkatan ketara tahun ke tahun sebanyak 524.12%. Dari Januari hingga Jun tahun ini, penjualan kumulatif Cyrus mencapai 21,581, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 884.98%.

Menurut senarai penjualan SUV tenaga baru yang dikeluarkan oleh China Passenger Vehicle Association pada bulan Jun tahun ini, Alto M5 menduduki tempat ke-8, dengan penjualan bulanan 7,021 kenderaan. Ini adalah bulan ketiga berturut-turut bahawa Eto M5 berada di kedudukan 10 teratas sejak pertama kali dihantar pada bulan Mac tahun ini.

Kerjasama dengan Huawei juga sangat mempengaruhi harga saham Sokang Group. Pada 27 April tahun ini, Sokang mencecah paras terendah 32.70 yuan ($4.86) sesaham. Sejak itu, dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti kenaikan penjualan Eto M5, harga saham Suokang Group meningkat mendadak pada bulan Mei dan Jun, mencapai paras tertinggi baru 90.5 yuan sesaham pada 28 Jun, dan kemudian jatuh sedikit.