Rakan kongsi Lightspeed China melengkapkan pembiayaan AS $7B

Firma modal teroka China Lightspeed China PartnersDiumumkan pada 12 Julai bahawa ia telah mengumpulkan lebih dari $7 bilion dana baru, sementara $2.36 bilion dari dana yang dijanjikan akan terus menyokong syarikat permulaan yang luar biasa dari seluruh dunia melalui pasukan pelaburan di China, Amerika Syarikat, India, Israel, Eropah dan Asia Tenggara.

Di samping itu, $1.98 bilion dana baru akan digunakan untuk menyokong pelaburan awal di Amerika Syarikat, dan $2.26 bilion akan digunakan untuk pelaburan peringkat pertumbuhan di Amerika Syarikat. Sementara itu, Lightspeed India Partners juga mengumumkan penutupan dana peringkat awal bernilai $500 juta, dan Lightspeed, sebuah pasukan bebas yang didedikasikan untuk membina sejarah Lightspeed selama sembilan tahun yang menyokong pengasas infrastruktur blockchain yang luar biasa.

Pembiayaan baru adalah sekitar 60 peratus lebih tinggi daripada pusingan pendanaan utama Lightspeed sebelumnya. Lightspeed dan pasukan globalnya kini menguruskan $18 bilion di platform Lightspeed.

Rakan kongsi Lightspeed China juga menyelesaikan pusingan penggalangan dana baru berjumlah AS $920 juta pada akhir tahun lalu, dan kini meningkatkan bahagian pelaburan dalam teknologi hijau dan teknologi utama dan teras, dengan harapan dapat mempromosikan pembangunan lestari global.

Sejak menyelesaikan penggalangan dana pada akhir tahun lalu, rakan kongsi Lightspeed China telah melabur dalam hampir 20 syarikat dalam bidang teknologi hijau, teknologi utama dan teras, perkhidmatan korporat, teknologi perubatan, dan teknologi pengguna, termasuk pengeluar sistem pendorong kapal elektrik kedua terbesar di dunia ePropulsion, Agilines, platform reka bentuk dan kolaborasi pembuatan asli awan, Yunmai Xinlian, pengeluar cip Internet pengkomputeran, dll.

Lihat juga:Firma modal teroka Tiantu Capital memohon IPO Hong Kong

Sebagai institusi modal teroka yang terkenal di dunia, Lightspeed Venture Partners mempunyai 12 pejabat di 6 negara dan wilayah. Sejak penubuhannya, rakan kongsi Lightspeed Venture Capital telah bekerjasama dengan lebih daripada 500 pengasas dan syarikat mereka dalam bidang perkhidmatan korporat, penggunaan, penjagaan kesihatan, dan teknologi kewangan, di mana sekitar seperempat telah diperoleh atau disenaraikan secara terbuka.