QQ Music Test Virtual Community “Music Zone”

Planet teknologiQQ Music, yang dimiliki oleh Tencent Music, baru-baru ini menambahkan “zon muzik” ke versi beta alpha, menurut laporan pada hari Isnin. Music Zone menyediakan ruang maya untuk pengguna menyertai pelbagai pengalaman sosial.

Di “zon muzik”, pengguna boleh menikmati” rumah “yang berasingan dan menghias rumah mereka melalui fungsi” hiasan”. Di dinding di “Rumah”, terdapat antara muka maya untuk memainkan lagu dan senarai lagu.

Selain itu, pengguna boleh mengemaskini imej mereka dan boleh memilih imej NFT yang disediakan oleh platform selain daripada imej yang disediakan oleh sistem. Pada masa ini, pilihan imej NFT memerlukan lukisan berbayar.

Yang paling penting, Music Zone menawarkan ciri sosial seperti di bawah mana-mana rumah di peta komuniti Music Zone, di mana pengguna dapat melihat rumah orang yang mereka lawati, serta di bawah dan menambahkan rakan kepada orang itu.

Secara umum, ini adalah komuniti maya berasaskan muzik dengan banyak unsur meta-kosmik, seperti NFT dan rumah maya. Fungsi ini membolehkan pengguna muzik QQ menikmati pengalaman sosial maya sambil meningkatkan lagi rangkaian hubungan sosial dalam muzik QQ dan mewujudkan komuniti minat.

Tencent Music Group telah mempromosikan perniagaan dan fungsi dengan berkesan yang menggabungkan konsep meta-alam semesta, seperti koleksi digital siri “Akini Zone” yang baru dilancarkan yang menggabungkan album digital dan gambar maya. Baru-baru ini, pesaingnya NetEase Cloud Music juga melancarkan produk sosial muzik bernama “Mus”. Walaupun MUS dan “zon muzik” diposisikan secara berbeza, kedua-duanya memberi tumpuan kepada rangkaian hubungan sosial berasaskan muzik.

Lihat juga:NetEase Cloud Music melakukan ujian Alpha untuk aplikasi sosial