Projek industri CATL memulakan pembinaan di Shanghai Lingang

Upacara pecah tanah diadakan di Kawasan Baru Shanghai LingangSabtu adalah sekumpulan projek pembinaan, termasuk “CATL (Shanghai) Intelligent Technology Integrated Electric Chassis Development Project” dan “Ruiting Shanghai Intelligent Power System Project (Phase II)”.

CATL, kependekan dari Modern Ampere Technology Co., Ltd., adalah pembekal bateri terbesar Tesla di China dan mengendalikan kilang di Shanghai. Kilang CATL kemungkinan akan menyediakan Tesla dengan bekalan langsung, meningkatkan kapasiti di kilang Shanghai yang besar.

Pada bulan Ogos 2021, CATL dan Shanghai Lingang New Area mencapai perjanjian kerjasama, dengan rancangan untuk melabur 2,8 miliar yuan (US $442 juta). Dengan memanfaatkan sistem pembuatan ekstrem terkemuka di dunia CATL dan pengalaman pembinaan kilang rumah api global, projek ini akan membina kilang pintar hijau dan cekap di Lingang, mengoptimumkan susun atur industri tenaga baru, dan menangani masalah industri seperti kegelisahan jarak tempuh dan pengecasan pantas untuk meningkatkan teknologi utama industri.

Projek ini meliputi kawasan seluas 283,721 meter persegi dan kawasan pembinaan 350,000 meter persegi. CATL merancang untuk membina sepuluh bangunan: satu kilang PTO, satu kilang ujian PTO, dua kilang M&P, tiga gudang bahan mentah, dua gudang produk siap dan bangunan pejabat R&D.

Lihat juga:Gergasi bateri CATL ExpKeuntungan bersih ects pada tahun 2021 setinggi AS $2.59Bilion

Sebenarnya, sebanyak 14 projek di Kawasan Baru Lingang baru-baru ini memulakan pembinaan, merangkumi industri canggih seperti kenderaan tenaga baru, bioperubatan, dan penerbangan awam, serta perumahan, pengangkutan perbandaran, dan persekitaran ekologi. Projek-projek ini mempunyai keluasan pembinaan 1.08 juta meter persegi dan melibatkan pelaburan 18.742 bilion yuan.