Projek fotovoltaik utama Hainan berjaya disambungkan ke grid

2 Ogos,Projek perintis sambungan grid tahap fotovoltaik 60 MW China Datang Sanya mengumumkan sambungan grid yang berjaya29 Julai. Projek ini mempunyai kapasiti penjanaan kuasa tahunan 100 juta kWh. Ia adalah pangkalan perintis demonstrasi fotovoltaik tropika nasional pertama dan projek pelengkap pertanian-fotovoltaik terpusat terbesar di Sanya, Hainan.

Projek ini dicirikan oleh operasi selari penjanaan tenaga fotovoltaik dan input pertanian. Menurut laporan, ia dapat menjimatkan sekitar 32.700 tan arang batu standard setiap tahun, mengurangkan pelepasan karbon dioksida sekitar 89.300 tan, pelepasan sulfur dioksida sekitar 19.94 tan, dan pelepasan nitrogen oksida sekitar 20.79 tan.

Projek ini terletak di Sanya, Hainan. Kawasan tapak adalah kawasan berbukit rendah, terutamanya dilindungi oleh tanah ladang dan kebun. Kawasan ini tidak beralun dan bukit-bukau lembut. Kapasiti terpasang di sisi AC projek adalah 59.584 MW, dan kapasiti terpasang di sisi DC adalah 78.14016 MW, meliputi kawasan sekitar 1200Mu(198 ekar).

Kapasiti pembinaannya ialah 60MW, manakala penjanaan fotovoltaik terdiri daripada 19 unit penjana fotovoltaik menggunakan penyelesaian penyongsang siri, setiap unit fotovoltaik dilengkapi dengan model Transformer jenis kotak 3.15MW. Projek ini akan melibatkan pembinaan stesen penggalak 110 kV baru dengan kapasiti model Transformer 110/35 kV 60MVA, yang akan disambungkan ke grid kuasa melalui talian 110 kV.

Lihat juga:Alibaba mengambil bahagian dalam melancarkan program amal untuk orang cacat penglihatan

Projek ini bertujuan untuk memperbaiki struktur bekalan kuasa Sanya dengan berkesan, mengurangkan kekurangan kuasa semasa, menyelesaikan jurang bekalan kuasa yang besar, dan memastikan operasi Hainan Power Grid yang stabil. Projek pelengkap pertanian dan cahaya akan mempromosikan pembangunan pelbagai corak industri pertanian untuk mengurangkan kekurangan bekalan pertanian, menyelesaikan masalah pekerjaan beberapa petani tempatan, meningkatkan pendapatan penduduk kampung, dan mempromosikan pelaksanaan strategi revitalisasi desa.