Projek amal ByteDance menimbulkan keraguan orang ramai

Pada 1 Ogos, ByteDance Charity Platform mengadakan persembahan langsung untuk acara “DOU Charity Day” pertama yang akan diadakan pada 5 September. Namun, pengumuman itu menimbulkan persoalan dari orang dalam industri.

Wartawan Majalah Filantropis China He Bin, Dalam sebuah laporan pada 8 Agustus, disebutkan bahawa seseorang di bidang kesejahteraan awam pernah menyatakan bahawa organisasinya disekat dari kegiatan ByteDance kerana penglibatan mereka dalam bidang bantuan perubatan.

Peraturan untuk penerbitan ByteDanceDiatur bahawa projek kesejahteraan awam yang mengambil bahagian dalam aktiviti tersebut harus memenuhi standard tinjauan mereka. Syarikat itu menggalakkan organisasi yang terlibat dalam menangani masalah sosial awam, bukan spesifik dan penyelesaian yang mampan, sementara juga mencadangkan bahawa acara itu tidak menyokong projek sementara dan jangka pendek dalam bidang bantuan perubatan dan bantuan kecemasan.

Bukan hanya jenis projek kesejahteraan awam tertentu yang dikecualikan, tetapi beberapa syarat akses yang ketat juga dikemukakan. Terdapat lapan syarat secara keseluruhan. Sebagai tambahan kepada kelayakan organisasi kebajikan awam, masa dan jumlah pelaksanaan projek, organisasi yang ingin menyertai acara ini diminta untuk menerbitkan sekurang-kurangnya video penggalangan dana yang berkesan tidak kurang dari 15 saat dalam tempoh tersebut. Ini mengemukakan keperluan yang lebih tinggi untuk penggalangan dana organisasi bukan keuntungan.

Acara ini meminta orang ramai untuk “Douyin bertindak berani pada 5 September” dan membawa sumbangan tanpa had untuk projek-projek yang dicadangkan oleh organisasi amal. Organisasi penggalangan dana awam dan bukan awam yang bekerjasama dalam penggalangan dana diminta untuk menggerakkan lebih banyak orang untuk memahami projek tersebut untuk mendapatkan sumbangan.

Penaja projek boleh membuat pasukan dan menjemput “fasilitator” dan mereka akan mendapat “kod jemputan”. Dengan berkongsi “kod jemputan” untuk menjemput mana-mana pengguna untuk mengambil bahagian dalam acara tersebut, organisasi akan menerima jumlah sumbangan yang sesuai.

Walaupun semua pengguna diberi ganjaran setelah mengikat kod jemputan, pendaftar baru dapat menerima sumbangan bernilai 20 yuan ($2,95) untuk organisasi mereka, sementara pengguna yang mendaftar sebelumnya hanya dapat memberikan sokongan $1. Di samping itu, pengguna yang sama hanya dapat mengikat satu projek amal.

Seorang wartawan dari majalah “China Philanthropist” mengatakan bahawa ini tidak sesuai dengan etika dan undang-undang kesejahteraan awam. Sebagai platform yang popular, jika tuntutan kepentingan awam terlalu berkait rapat dengan kepentingan perniagaannya sendiri, ia mungkin menimbulkan cabaran kepada etika kepentingan awam. Tujuh tahun yang lalu, Tencent menghabiskan 99.99 juta yuan untuk melancarkan “99 Hari Amal” selama tiga hari, yang pada awalnya bertujuan untuk mengumpulkan dana untuk projek akar umbi. Tetapi masalah undang-undang mula muncul. Sejak itu, Tencent telah menyempurnakan peraturannya setiap tahun, tidak lagi menargetkan kuota penggalangan dana, tetapi membawa lebih banyak peserta.

Lihat juga:Alibaba mengambil bahagian dalam melancarkan program amal untuk orang cacat penglihatan

Majalah “Chinese Philanthropist” disetujui oleh Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Negeri dan dikendalikan oleh China News Service. Ia menyediakan pencipta dan pengurus kekayaan dengan laporan dan analisis mendalam tentang kekayaan, amal, dan isu-isu sosial.