Presiden Perniagaan Antarabangsa Xiaomi Bergabung dengan ByteDance sebagai CFO

Pada 24 Mac, Shouzi Zhou, yang baru saja meninggalkan syarikat elektronik China Xiaomi, mengumumkan di Twitter bahawa dia akan bergabung dengan syarikat induk Tik Tok ByteDance sebagai ketua pegawai kewangan negara asalnya Singapura. Terdahulu pada hari Rabu, Xiaomi mengemukakan peletakan jawatan Chew ke Bursa Saham Hong Kong, bersama dengan laporan kewangan suku keempat.

Alumni Harvard Business School mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakannya di Xiaomi dalam pengumuman itu: “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada bos dan mentor saya, Encik Lei Jun, kerana memberi saya peluang bertahun-tahun yang lalu. Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun juga mengucapkan selamat tinggal kepada Zhou Zhou di Weibo peribadinya. Dia berkata: “… Kami telah bersaudara selama enam tahun, tetapi saya masih berharap kehidupan Zhou Zhou akan menjadi indah, dan saya akan selalu mempunyai keberanian untuk maju. Masa depan penuh dengan kemungkinan.”

Zhou Shouzi telah berkhidmat dengan Xiaomi selama enam tahun terakhir dan mengawasi IPO Xiaomi 2018 di Hong Kong sebagai ketua pegawai kewangan. Ini adalah IPO dua ekuiti pertama di Bursa Saham Hong Kong, dan langkah ByteDance untuk membiarkannya bertanggungjawab terhadap kewangan syarikat telah mencetuskan spekulasi mengenai niat penyenaraiannya.

Pencipta ByteDance, Douyin/TikTok, dan pelbagai aplikasi popular lain telah lama menunjukkan cita-cita mereka untuk berkembang secara global. Dalam wawancara baru-baru ini dengan Reuters, ketua eksekutif syarikat itu, Zhang Yiming, menyatakan visinya untuk ByteDance untuk menjadi syarikat global sepenuhnya seperti yang difikirkan oleh Google dan Facebook, walaupun syarikat itu menghadapi tinjauan keselamatan nasional pemerintah AS mengenai tingkah laku data TikTok.

Di bawah tekanan antarabangsa, ByteDance cuba memisahkan TikTok dari kebanyakan barisan produk China untuk memberi jaminan kepada Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS).

“IPO tidak mendesak pada masa ini, dan kami tidak mempunyai rancangan yang akan datang,” kata Zhang setahun yang lalu. “Tetapi secara dalaman, kami sedang bersiap, seolah-olah kami sedang menjalankan IPO”.

Niat ByteDance untuk pergi ke umum masih sukar difahami, dan kami tidak tahu strategi apa yang akan dicadangkan oleh CFO baru.

Lihat juga:Indeks S&P Dow Jones meluluskan kemasukan semula Indeks Xiaomi ke dalam larangan pelaburan A.S. ditangguhkan

Xiaomi akan mengupah Lin Shiwei sebagai CFO. Lin telah menjadi Pengarah Urusan Perbankan Pelaburan Asia Pasifik Credit Suisse dan Ketua Teknologi, Media dan Telekomunikasi di Jabatan Pasaran Modal.