Porsche menarik balik 94 Cayennes kerana risiko kehilangan kawalan

Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar mengatakan dalam satu kenyataan pada hari Jumaat bahawa Porsche (China) Automobile Co., Ltd. telah menarik balik 94 kereta Cayenne yang diimport 2018-2021 yang dihasilkan dari 5 Disember 2017 hingga 10 Februari 2021 sesuai dengan peraturan yang berkaitan dengan pengurusan kenderaan yang rosak.

Oleh kerana penyimpangan pengeluaran kenderaan dalam ruang lingkup penarikan ini, pemasang tidak mengikuti prosedur operasi dengan ketat. Kenderaan yang dihasilkan dalam jangka masa tertentu mungkin tidak mengikat baut penghubung antara lajur stereng dan gear stereng sesuai dengan tork yang betul. Oleh itu, bolt ini mungkin longgar semasa memandu, yang boleh menyebabkan pengendalian kenderaan terhad atau hilang.

Lihat juga:Pembuat kereta elektrik China Neo mengingatkan ES8 secara besar-besaran kerana kecacatan bateri

Porsche China akan menjalankan pemeriksaan percuma ke atas kenderaan yang ditarik balik, menggantikan bolt pemasangan lajur stereng dan mengetatkannya mengikut tork yang ditetapkan, dengan itu menghapuskan sebarang bahaya keselamatan.

Syarikat itu juga mencadangkan beberapa langkah untuk tindak balas kecemasan. Sekiranya pemandu menyedari kebisingan yang tidak normal semasa memandu, atau melihat pelepasan di tiang kemudi semasa membelok, berhenti memandu dan hubungi Pusat Porsche terdekat untuk penarikan balik dan pembaikan.