Platform sosial Xiaohongshu melancarkan koleksi digital

Platform sosial China Xiaohongshu dilancarkan baru-baru iniPlatform pemerolehan digital yang dipanggil “Melangkah ke R-Space”, dan mengeluarkan puluhan tajuk utama. Selain koleksi dalam talian terkini, semuanya habis dijual.

Pemerolehan digital adalah barisan perniagaan baru setelah NFT mendarat di China. NFT adalah kependekan dari “token yang tidak dapat diganti” yang terletak di blockchain. Walaupun NFT mengesahkan kehadirannya di blockchain, koleksi digital adalah sijil digital di blockchain.

Pada awal November 2021, Xiaohongshu melancarkan platform pengedaran koleksi digital, menekan stesen B dan JD.com di jalan perlumbaan. Xiaohongshu memperkenalkan platform ini melalui platform inkubasi ruang studionya sendiri yang disebut “Rezhongzi”.

Seperti semua platform pengedaran koleksi digital domestik, koleksi digital Xiaohongshu menekankan keunikan dan kekurangan yang disokong oleh teknologi blockchain. Di samping itu, ia menolak gimik mata wang maya, mengingatkan pengguna bahawa mereka hanya boleh membeli melalui saluran rasmi.

Sebilangan besar koleksi digital yang dikeluarkan oleh Xiaohongshu disertakan dengan objek yang sesuai dengan gambar. Selain memiliki koleksi digital dalam talian, pengguna juga dapat menerima barang fizikal yang mendasari seperti lukisan, patung dan anak patung.

Lihat juga:Xiaohongshu menuntut 4 agensi penulis hantu untuk 10 juta yuan

Di China, biasanya terdapat puluhan ribu koleksi digital, masing-masing berharga antara sepuluh hingga beberapa ratus yuan. Bagi Xiaohongshu, hanya beberapa ratus salinan dikeluarkan setiap episod, dan harganya beberapa ratus yuan lebih tinggi. Koleksi digitalnya berharga lebih dari $5,000 kerana hanya satu yang tersedia.

Antara syarikat Internet China, Ant Group, Tencent, Tencent, Baidu, NetEase,Stesen BSemua telah melancarkan platform pengedaran koleksi digital.