Platform perkongsian video Cina B membetulkan kata-kata yang stigmatized

Stesen Video Platform Shanghai BMengumumkanPada malam Isnin, untuk mengekalkan persekitaran komuniti dalam talian yang sihat, laman web ini akan memberi tumpuan kepada perbendaharaan kata dalam talian yang baru-baru ini digunakan untuk pekerjaan stigmatisasi, singkatan atau semantik yang diputarbelitkan untuk terlibat dalam serangan peribadi.

Di bawah peraturan komuniti baru stesen B, stesen B akan menangani beberapa perkataan, termasuk “penerjun payung” (yang akronim pinyinnya sama dengan kata yang tidak sopan dan diucapkan serupa) dan “anak yatim”, melarang mereka daripada muncul dalam komen atau kandungan video. Akaun yang berulang kali melanggar peraturan ini dan mempunyai akibat yang serius akan disekat.

Beberapa saluran milik negara China baru-baru iniLaporanDipercayai bahawa “penerjun payung” adalah profesi elit dalam tentera, dan merujuk kepada tentera yang terlibat dalam operasi darat melalui payung terjun atau pendaratan pesawat, dan tidak dapat distigmatisasi. Artikel itu mengatakan bahawa istilah “penerjun payung” telah menjadi homonim berhati-hati yang digunakan oleh beberapa orang di Internet untuk memanggang dan memanggil nama. Media percaya bahawa pasukan payung terjun adalah elit tentera, dan profesion yang mulia ini patut dihormati.

Sebelumnya, untuk menjaga persekitaran dalam talian yang sihat, platform media sosial dalam talian domestik utama telah melakukan pelbagai langkah audit dan menetapkan serangkaian “kata sensitif” yang mungkin memberi kesan negatif kepada orang muda. Di sebalik usaha itu, beberapa netizen telah menemukan cara licik untuk menyatakan kemarahan dan ketidakpuasan hati mereka, menggunakan pelbagai singkatan dan homophones untuk melewati peraturan.

Lihat juga:Stesen B menguji penyunting video penalaan automatik untuk memudahkan proses pengeluaran kandungan

Media milik negara menyatakan dalam laporan bahawa untuk menyelesaikan masalah dari punca, platform perlu membuat langkah tinjauan yang lebih fleksibel untuk kata-kata sensitif. Menurut strategi ini, media yang dikendalikan oleh kerajaan harus melaporkan kes-kes dengan tepat pada masanya dan tepat, dan netizens juga harus memperkuat keupayaan mereka untuk membezakan yang betul dari yang salah.