Platform perdagangan Tencent NFT terkepung di semua pihak dan terperangkap dalam pertikaian hak cipta

Huanhe, platform perdagangan NFT yang dimiliki oleh syarikat gergasi teknologi China, Tencent, pada hari Isnin melancarkan satu siri koleksi kuda dakwat digital berdasarkan karya seni oleh pelukis terkenal China, Ju Péon. Terdapat lapan token dalam siri ini, masing-masing terhad kepada 3,620 salinan dan berharga 128 yuan ($19.11) setiap satu. Walau bagaimanapun,Galeri Seni PIANG sebelum ini mengeluarkan kenyataan pada 29 Mei lalu, menunjukkan bahawa ia tidak membenarkan cincin dan pengedaran koleksi digital, yang mencetuskan pertikaian hak cipta.

Muzium Seni Pea di Chongqing adalah muzium seni monumental yang dibina oleh kerajaan tempatan di tapak bekas kediaman Xu Beihong. Dalam pernyataan yang dikeluarkan oleh platform media sosial domestik, muzium tersebut menyatakan: “Beberapa platform digital menjual koleksi digital yang relevan atas nama Mr. Xu Beihong. Koleksi digital ini berdasarkan karya palsu atau tidak dapat memberikan bukti untuk membuktikan keaslian. Ada juga yang tidak ada kaitan dengan Encik Xu. Koleksi campuran ikan dan naga ini telah merosakkan hak dan kepentingan pengguna dengan serius, melanggar hak reputasi, hak identiti dan hak harta intelek Mr. Xu yang diperoleh oleh keturunannya sesuai dengan undang-undang. “

Membuat semula pengumuman ini, jurucakap Huanhe News menjawab: “Mr. Xu Beihong telah meninggal dunia selama lebih dari 50 tahun, jadi pemilik hasil lelong berhak untuk memberi kuasa dan bekerjasama dengan Huanhe secara bebas. Sumber khusus tidak dapat diberitahu. Kami dengan ketat mengawasi bahan kerjasama dan Kebenaran karya, karya yang dijual akan dikeluarkan setelah mendapat kebenaran.”

Lihat juga:COL Digital Publishing Melancarkan Platform Pengumpulan “Fifth Prism”

Kandungan perkhidmatan pelanggan di aplikasi Huanhe berbunyi: “Kami tidak menerbitkan karya Muzium Seni Pea”, sambil menambah bahawa koleksi ini” dibenarkan oleh penerbit, Pusat Dagangan Seni Beijing Huangcheng. “

Kakitangan Pusat Dagangan Seni Beijing Huangcheng mengesahkan kepada media domestikHarian BlockchainPusat ini mempunyai mandat untuk koleksi digital di sekitar sungai.

Peguam memetik undang-undang hak cipta China sebagai berkata bahawa sejak Encik Xu Beihong meninggal dunia pada tahun 1953, karyanya kini terbuka dan boleh digunakan oleh orang lain tanpa lesen atau imbuhan. Walau bagaimanapun, nama pengarang harus ditunjukkan, dan karya itu tidak boleh diubah suai tanpa kebenaran.

Menurut statistik yang tidak lengkap, banyak platform pengumpulan digital telah mengeluarkan NFT yang berkaitan dengan Xu Beihong, termasuk “Book Cat” yang dilancarkan oleh SenseTime, Whale Detective, dan Huanhe.