Platform pembayaran Indonesia Flip menerima pusingan pembiayaan B + bernilai AS $55 juta yang diketuai oleh Tencent

Platform pembayaran digital Indonesia FlipMengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah menutup pusingan pembiayaan B + berjumlah $55 juta, yang diketuai oleh Tencent, dengan penyertaan tambahan dari Insight Partners dan Block. Pelabur lain termasuk Guillaume Pussaz, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Checkout.com, dan Gokku Rajaram, ahli lembaga Coinbase dan Pinterest.

Hasil pembiayaan pusingan baru akan digunakan untuk memperluas pengembangan teknologi dan pasukan produk Flip, mempercepat pengembangan perniagaan, dan melabur dalam teknologi baru untuk menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi.

Flip menutup pusingan Siri B bernilai $48 juta pada bulan Disember 2021, yang diketuai bersama oleh Sequoia Capital India, Insight Partners dan Insignia Ventures Partners. Sehingga pusingan pendanaan terbarunya, Flip telah mengumpulkan sejumlah $120 juta.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Flip terutama menyediakan pelanggan dengan serangkaian penyelesaian pembayaran inovatif untuk membantu pelanggan menyelesaikan masalah biasa seperti pemindahan antara bank, pengiriman wang ke luar negara, pengisian semula dompet elektronik, dan pembayaran bil elektrik. Flip mendapat lesen operasi dari Bank Indonesia pada 2016.

Ciri utama Flip ialah pelanggannya dapat menghantar dan memindahkan wang dengan selamat pada bila-bila masa tanpa sebarang bayaran tambahan. Aplikasi mudah alihnya boleh dimuat turun untuk iOS dan Android, dan keseluruhan proses pembayaran dapat diselesaikan di telefon bimbit, menjadikan operasi mudah dan mudah.

Di samping itu, Flip membantu pelanggan membayar bil elektrik, membeli token elektrik, mengisi semula bil telefon, dan membeli lalu lintas rangkaian dengan kos terendah. Bagi pelanggan perusahaan, Flip menawarkan penyelesaian pengurusan kewangan sehenti. Sehingga Oktober 2021, Flip telah memperoleh lebih daripada 7 juta pengguna, termasuk pengguna individu dan perniagaan.

Pengasas bersama Flip, Rafi Putra Arriyan, Luqman Sungkar dan Ginanjar Ibnu Solikhin adalah alumni Universitas Indonesia yang mendirikan perusahaan ini saat masih belajar. Tujuan asal Flip adalah untuk mengatasi masalah yang dihadapi Rafi semasa penyelidikannya, seperti masa perolehan dana yang panjang dan kos tambahan untuk memindahkan wang antara bank yang berbeza.

Flip kini telah berkembang menjadi syarikat yang mapan. Pada separuh pertama tahun 2022, pasukan Flip meningkat kepada lebih daripada 400 pekerja, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 30%. Menurut Ketua Pegawai Kewangan (CFO) Flip, Gita Prihanto, Flip memproses transaksi melebihi AS$12 bilion setahun.

Lihat juga:Alibaba.com melancarkan perkhidmatan pembayaran rentas sempadan

“Ekonomi digital Indonesia memiliki peluang pertumbuhan yang besar, berdasarkan populasi negara yang besar. Kami percaya pada potensi besar pembayaran digital dan berkomitmen untuk membantu jutaan pengguna individu dan perniagaan melakukan transaksi dalam berbagai mata uang dengan biaya terendah melalui platform kami,” kata Rafi, co-founder dan CEO Flip.