Platform hartanah maya melihat harga menjunam

Kesan pasaran beruang Bitcoin disebarkan ke pelbagai bidang lain. Menurut Institut Penyelidikan WeMeta,Harga purata tanah maya berdasarkan enam platform EthereumDari kira-kira 17,000 yuan pada Januari tahun ini kepada kira-kira 2,500 yuan pada bulan Ogos, penurunan sebanyak 85 peratus.

Menurut laporan media ChinaHarian BlockchainJumlah dagangan di enam platform harta tanah maya arus perdana-Sandbox, Decentralization, Voxel, NFTs Worlds, Somnium Space dan Superworld-semuanya turun sekitar 90 peratus pada 10 Ogos dari paras tertinggi November 2021.

Pada bulan Februari 2022, harga purata tanah yang dijual di Decentraland memuncak pada $37,238. Tetapi pada 1 Ogos, harga purata mereka telah jatuh kepada $5,163. Begitu juga, harga jualan rata-rata tanah di kotak pasir turun dari sekitar $35,500 pada bulan Januari menjadi sekitar $2,800 pada bulan Ogos.

Selepas Facebook mengumumkan bahawa ia akan memberi tumpuan kepada pembangunan meta-alam semesta dan menukar nama syarikat kepada “Meta”, produk meta-alam semesta telah melancarkan ledakan global, dan permintaan pasaran untuk hartanah maya telah berkembang pesat. Pemaju harta tanah dan firma pelaburan bertaruh pada masa depan realiti maya, bahkan meraih harta tanah di platform popular seperti Decentraland dan Sandbox dengan harga berjuta-juta dolar.

Pada 25 November 2021, di Decentraland, sebidang tanah digital seluas 4.87 meter persegi dijual dengan harga $2.43 juta. Pembeli tanah tersebut adalah kelompok investasi aset digital Tokens.com. Hartawan harta tanah Hong Kong, Adrian Cheng () membayar $5 juta untuk sebidang tanah di kotak pasir. Raksasa perniagaan seperti Warner Music, Adidas, Gucci dan HSBC juga melonjak ke wilayah baru.

Laporan oleh Brandessence Market Research, sebuah organisasi penyelidikan pasaran luar negara, menunjukkan bahawa dari tahun 2022 hingga 2028, pasaran harta tanah Meta Universe dijangka berkembang dengan 31% CAGR.

Namun, dengan munculnya pasar beruang kripto dan penurunan harga yang besar, syarikat dan selebriti terkenal yang pernah menghabiskan banyak wang untuk harta tanah maya menghadapi kerugian. Antaranya, penyanyi terkenal Junjie Lin membelanjakan $123,000 untuk membeli tiga hartanah maya di Decentraland. Pada masa ini mereka bernilai sekitar $16,628, kerugian 86,5%.

Orang dalam memberitahu wartawan dari Blockchain Daily bahawa pengembangan Meta-Universe masih dalam peringkat awal. Pengkomersialan dan aplikasi yang tidak mencukupi, pengalaman pengguna permainan yang buruk, dan pemindahan hotspot telah menyebabkan pasaran merosot.

Lihat juga:Platform perdagangan kripto Hotbit menghentikan perkhidmatan kerana siasatan terhadap bekas pekerja

“Blockchain Daily” juga memetik pandangan Chen Xiaohua, pengarah eksekutif Pusat Inovasi Kolaboratif Industri Yuan Universe Universiti Pos dan Telekomunikasi Beijing. Chen percaya bahawa harta tanah maya juga pada dasarnya adalah NFT. Nilai dalamannya adalah kekurangannya, dan nilai luarannya tidak hanya berkaitan dengan permainan kotak pasir itu sendiri dan reka bentuk model ekonomi, tetapi juga berkait rapat dengan ekologi rantai awamnya.