Platform e-dagang runcit segar Meicai merancang untuk mempromosikan 40% pemberhentian kerja dalam IPO

Baru-baru ini, seorang pekerja yang jelasMeicai, platform e-dagang runcit segar ChinaMenurut laporan itu, ibu pejabat syarikat itu di Beijing telah memberhentikan 40% pekerjaannya. Selain itu, markas Meicai, yang awalnya terletak di Beijing Wangfujing Yintai Shopping Mall, kini telah berpindah ke dekat Stesen Kereta Api Beijing.

Seorang lagi bekas pekerja Meicai memberitahu media domestik Outlex Feng bahawa syarikat itu telah memberhentikan pekerja untuk beberapa waktu, dan beberapa pengarah perniagaan dan pengarah produk telah dipecat beberapa waktu yang lalu.

Pemberhentian itu mungkin bertujuan untuk membantu syarikat melaksanakan rancangan IPOnya. Pada 12 Januari, media tempatan melaporkan bahawa Meicai merancang untuk mengemukakan permohonan penyenaraian Hong Kong pada separuh pertama tahun ini dan telah memilih bank pelaburan untuk disenaraikan dan bekerjasama. Meicai telah melantik CICC, Citibank dan Nomura untuk disenaraikan di Hong Kong, yang dijangka menaikkan $300 juta hingga $500 juta.

Meicai ditubuhkan pada tahun 2014 dan menyediakan perkhidmatan perolehan katering kepada hampir 10 juta kedai dan restoran di seluruh negara. Mulai tahun 2020, ia akan menyediakan perkhidmatan penghantaran untuk isi rumah individu.

Lihat juga:Dingdong Maicai menafikan khabar angin pemberhentian dalaman

Pada bulan September tahun lalu, ibu pejabat Meicai di Beijing memberhentikan 50% pekerjaannya, dan perkhidmatan di beberapa bandar ditutup. Menurut laporan sebelum iniPembersihanE-mel dalaman menunjukkan bahawa jabatan pembangunan produk, perolehan, jualan dan kewangan syarikat di ibu pejabat Beijing berisiko untuk pemberhentian.