Platform crowdfunding perubatan Waterdrop bertindak balas terhadap 70% laporan caj

Mengenai laporan bahawa “perbelanjaan crowdfunding yang ditolak oleh perantara dari Waterdrop Chip setinggi 70%,”Platform crowdfunding perubatan China Waterdrop bertindak balas pada 21 OgosAgensi perantara yang dipanggil dikendalikan oleh organisasi komersial pihak ketiga yang berniat jahat yang terlibat dalam perkhidmatan penggalangan dana yang tidak wajar. Syarikat itu dengan tegas menentang tingkah laku tersebut dan akan menindak tindakan yang membahayakan pengguna dan jenamanya.

Kenyataan itu menyatakan bahawa pada 17 Jun, Didi Chip dan platform crowdfunding perubatan lain, Qingsong Chip, mengeluarkan pernyataan bersama untuk bersama-sama memerangi tingkah laku haram yang berpura-pura menjadi platform untuk mengenakan “yuran promosi.” Pada 28 Jun, Didi Chip menyatakan bahawa perantara crowdfunding haram telah mempengaruhi imej industri penggalangan dana untuk rawatan penyakit serius. Agensi perantara ini sering mengumpulkan 30% hingga 70% dari jumlah dana yang dikumpulkan, yang melanggar hak dan kepentingan penggalangan dana dan penderma, dan juga merupakan tindakan haram.

Minggu lalu, sebagai tindak balas terhadap isu “pengeluaran kelabu” perantara crowdfunding, Waterdrop mendedahkan untuk pertama kalinya data mengenai usahanya untuk memerangi promosi jahat. Data menunjukkan bahawa platform telah memantau lebih dari 800 kes promosi jahat dan telah mengawal lebih dari 600 akaun pengguna yang terlibat dalam promosi jahat. Perantara penggalangan dana ini menyumbang 30% hingga 70%.

Ditubuhkan pada tahun 2016, Didi Chip adalah salah satu platform penggalangan dana terbesar untuk penyakit serius di China. Data dari platform menunjukkan bahawa dari bulan Julai 2016 hingga akhir bulan Mac tahun ini, Waterdrop mengumpulkan sejumlah 50.9 bilion yuan (AS $7.46 bilion), melayani hampir 2.5 juta pesakit dan keluarga yang sakit parah, dan menyumbang lebih dari 403 juta, yang melibatkan Hampir 1.7 bilion orang.

Lihat juga:Waterdrop melaporkan pendapatan operasi bersih $145.5 juta, melancarkan program pembelian semula saham bernilai sehingga $50 juta

Kunci kejayaan Waterdrop dari banyak platform penggalangan dana perubatan dalam talian terletak pada konsep yuran perkhidmatan sifar. Namun, pada bulan April tahun ini, dasar pengisiannya dilaksanakan secara seragam di seluruh negara. Pengumpul dana kini akan dikenakan 3.6% oleh platform, di mana 3% adalah yuran perkhidmatan platform, dan jumlah maksimum satu projek penggalangan dana adalah 5.000 yuan. Selebihnya 0.6% adalah yuran saluran pembayaran yang diberikan kepada platform pembayaran pihak ketiga.