Pintu Lexus LM dilaporkan tidak dapat dibuka selepas kemalangan maut di China

Banyak media CinaKemalangan membabitkan Lexus LM di Guigang, Guangxi pada 28 Julai lalu dilaporkan. Kereta itu dilaporkan merempuh pagar pembatas di tepi jalan, menyebabkan kerosakan teruk di bahagian depan dan memerangkap beberapa penumpang di dalamnya. Apabila orang yang lewat cuba menyelamatkan, mereka mendapati bahawa pintu tidak dapat dibuka. Akhirnya, kenderaan itu menyala secara spontan, membunuh seorang penumpang. Kejadian ini telah menimbulkan perbincangan dan perhatian yang hangat di Internet China.

(Sumber gambar: Weibo)

Sebagai tindak balas kepada kemalangan itu, wakil Lexus China bertindak balas dalam laporan pada 29 JulaiBerita Ekonomi Harian: “Pada masa ini, kami telah melihat berita yang relevan dari Internet dan telah menghubungi pengedar tempatan. Pengedar tempatan telah menindaklanjuti dengan jabatan pengangkutan. Situasi khusus akan tunduk pada hasil penyelidikan akhir.” Orang yang berkaitan dengan detasemen polis trafik biro keselamatan awam tempatan berkata:Seorang maut, dua cedera kemalangan, sambil menambah bahawa kejadian itu masih dalam siasatan.

Video yang beredar dalam talian menunjukkan sebuah kereta Lexus mengalami kerosakan di bahagian depan setelah bertembung di jalan raya. Beg udara depan melambung dan asap keluar dari kereta. Kaca tingkap di sisi juruterbang kelihatan pecah, memerangkap beberapa penumpang di dalam kereta. Semasa proses penyelamatan oleh orang yang lewat, disyaki bahawa empat pintu kereta tidak dapat dibuka, yang menunda kemajuan penyelamatan. Pada akhirnya, pemandu lelaki dan penumpang wanita di juruterbang diselamatkan oleh tingkap yang pecah. Video lain menunjukkan seorang penumpang yang disyaki masih terperangkap di tempat duduk belakang ketika kenderaan itu terbakar.

Lihat juga:Kemalangan kereta Henan NIO menarik perhatian

Kenderaan dalam video tersebut adalah Lexus LM, model MPV mewah yang berharga 1.166 juta yuan ($173.293) di China. Menurut Lexus LM, apabila beg udara SRS dikerahkan (kembung), semua pintu akan dibuka.

“Menurut logik keselamatan, ketika beg udara meletup, semua kunci pintu harus dibuka secara automatik dan tidak perlu ditekan,” beberapa netizen memberi komen di bawah laporan tersebut. Seorang lagi berkata, “Saya membayangkan perkara yang dahsyat: jika kemalangan itu berlaku di kereta elektrik, adakah terdapat banyak masa untuk menyelamatkan?”

Di samping itu, pada 28 Oktober 2020, kerana kalis air yang tidak sempurna dari abah-abah pendawaian lampu gabungan, yang boleh menyebabkan kegagalan ABS, 1,713 kenderaan ditarik balik di China.