Pihak berkuasa China mewawancarai syarikat termasuk Huolala dan Didi untuk memastikan hak pemandu pengangkutan

Kementerian Pengangkutan China berkata ia akan melindungi hak dan kepentingan sah pemandu trak. Pada taklimat dasar biasa yang diadakan oleh Pejabat Penerangan Majlis Negeri pada hari Rabu, para pegawai mendakwa bahawa syarikat platform tidak boleh mendorong pemilik kargo untuk membuat sebut harga yang tidak masuk akal atau terlibat dalam persaingan harga rendah yang kejam di kalangan pemandu barang.

Pada 18 Ogos, Li Huaqiang, ketua Jabatan Perkhidmatan Pengangkutan Kementerian Pengangkutan, menjelaskan bahawa jabatan itu telah memberi tumpuan kepada aspek-aspek berikut dalam masa terdekat:

Pertama, Kementerian Pengangkutan menganjurkan kaji selidik yang meliputi 25 wilayah di seluruh negara untuk memahami masalah yang dihadapi oleh pemandu trak. Tinjauan ini menyediakan data asas yang boleh digunakan untuk meningkatkan lagi dasar dan sistem yang berkaitan.

Kedua, dari Mei hingga Oktober tahun ini, kami akan terus melaksanakan tindakan pembetulan khas untuk isu-isu utama dalam bidang penguatkuasaan undang-undang.

Lihat juga:Kematian penumpang van Holara cetus reaksi viral

Yang ketiga adalah mewujudkan hotline pengawasan perkhidmatan pengangkutan di jabatan pengangkutan di semua peringkat untuk menyelesaikan masalah yang menjadi perhatian pemandu trak tepat pada masanya. Hingga kini, dalam tempoh pembetulan, pegawai dari jabatan pengangkutan telah mengunjungi lebih dari 78,000 syarikat, mengadakan perbincangan tatap muka dengan lebih dari 270,000 orang, dan menangani 92.000 aduan penguatkuasaan undang-undang.

Kementerian Pengangkutan juga melakukan pertanyaan mengenai platform seperti All Vehicle Alliance, Huolala, dan Didi Chuxing, mendesak mereka untuk mengakhiri amalan seperti mendorong pelanggan untuk memberikan sebut harga yang tidak masuk akal dan memaksa pemandu untuk mengambil bahagian dalam persaingan harga rendah yang ganas.

Melalui langkah-langkah di atas, Kementerian Pengangkutan, bersama dengan jabatan-jabatan yang berkaitan, telah bekerja keras untuk melindungi hak dan kepentingan sah pemandu trak.