Peruncit yang berfokus pada komuniti Missfresh mempercepat usaha mendigitalkan pasaran basah China

Pada suatu pagi pada bulan Jun, ketika teksi saya melintasi jalan-jalan indah di bandar pesisir timur Qingdao ke persimpangan yang sibuk di tengah-tengah kawasan kejiranan paling bersejarah di bandar ini, sebuah bangunan besar muncul, warna merah jambu yang mencolok menerobos kabut susu yang disebabkan oleh angin lembap Laut China Timur. Pasar makanan segar utama Qingdao, pasar basah moden seluas 5,500 meter persegi yang dibina oleh unicorn penghantaran barang runcit China Missfresh, dicat dengan warna merah jambu panas ikonik jenama itu, berdiri di Jalan Kedua Anshan, menarik dengan pelbagai produk yang mempesona dan pengalaman membeli-belah yang lancar Penduduk berdekatan.

Saya tenggelam dalam campuran hasil segar, daging dan makanan laut ketika seorang wanita tua memukul saya dan cuba berbual dengan saya. Dia bertanya kepada saya mengapa saya berkeliaran di pasar dengan kamera di leher saya, bercakap dalam dialek Qingdao yang pada awalnya membingungkan saya. Sebagai orang asli Qingdao, dia memberitahu saya bahawa dia telah tinggal di tempat lama di bandar sepanjang hidupnya. “Pasar basah ini adalah tempat penting di kawasan kejiranan kami,” katanya. “Dari saderi hingga udang, saya selalu datang ke sini untuk membeli-belah.”

Ketika datang ke makanan, orang Cina menghargai kesegaran, jadi tidak menghairankan bahawa hampir setiap blok mempunyai pasar awam-yang disebut pasar basah-yang menawarkan lebih banyak hasil segar dan keperluan harian daripada pasar raya biasa. Di banyak tempat di dunia, terutama di Asia, pasar basah adalah sumber makanan yang mampu dimiliki oleh banyak orang.

Terletak di Distrik Shibei, buaian industri, perdagangan dan budaya rakyat Qingdao, pasar makanan segar utama MissFresh dikembangkan dari pasar barang basah “Pasar Produk Pertanian Jalan Kedua Anshan” dengan sejarah puluhan tahun. Tahun lalu, peruncit yang berfokus pada masyarakat menandatangani perjanjian dengan Qingdao Urban Transport Holding Group milik negara, bekas pemilik dan pengendali pasar, dan membentuk usaha sama untuk meningkatkan pasar yang dulunya tidak sedap dipandang. Setelah dua bulan ditutup untuk pengubahsuaian, pasar kembali beroperasi pada 28 Mei dan dinamakan semula sebagai pasar makanan segar.

Zhu telah menjalankan kedai jahit di sana selama lebih dari 20 tahun. Dia memuji peningkatan sanitasi dan lantai lantai setelah pengubahsuaian. “Dulu berantakan, berantakan,” katanya. “Tetapi sekarang, pengudaraan yang berkesan dan susun atur yang rapi mewujudkan persekitaran yang menyenangkan dan teratur”. Cik Chu menekankan bahawa dia yakin dengan prospek masa depan.

(Kredit gambar: Pandaily)

Selain kedai lama, pasar juga menarik pedagang baru, yang melonjak dari 100 menjadi 211 setelah pengubahsuaian, menyediakan sekitar 10,000 unit inventori.

Zhu membuka gerai dagingnya bulan lalu, menjual sosej panggang. Sebagai pendatang baru dan ketinggalan teknologi, dia mengatakan pekerja MissFresh membantunya mempromosikan sosej melalui pelbagai saluran digital, termasuk applet WeChat syarikat, yang dilancarkan awal tahun ini, yang membolehkan pelanggan membuat pesanan melalui telefon pintar, mendapatkan kupon dan menyertai program keahlian. Penjual juga membuat kumpulan WeChat untuk pelanggan, di mana mereka mengadakan acara loteri dan mengumumkan aktiviti promosi terkini.

(Kredit gambar: Pandaily)

Sebagai sebahagian daripada usaha MissFresh untuk mendigitalkan pasaran komuniti tradisional, syarikat itu bekerjasama dengan beberapa bank untuk melancarkan kod QR pembayaran mudah alihnya sendiri yang menghubungkan dengan WeChat Pay dan Alipay, tetapi mengetepikan bayaran pengendalian yang dapat dikenakan oleh platform kepada pedagang. Fresh Market juga menawarkan penimbang elektronik pintar kepada vendor, yang membolehkan mereka mengesan transaksi dan mencetak resit kepada pelanggan.

(Kredit gambar: Pandaily)

Kamera berkuasa AI telah dipasang di pintu masuk agensi untuk memantau lalu lintas dan profil pelanggan. Data-data ini dipaparkan di skrin bilik kawalan untuk membantu pengendali mengoptimumkan portfolio pedagang dan meningkatkan pengalaman membeli-belah pelanggan.

Syarikat perunding iResearch mengatakan bahawa Missfresh kini merupakan satu-satunya syarikat dalam industri runcit kejiranan domestik yang menggunakan teknologi AI dan perkhidmatan awan runcit sambil memperkasakan peruncitan pasar raya dan pasaran makanan segar.

Ditubuhkan pada bulan Oktober 2014, Missfresh yang berpusat di Beijing menjalankan platform e-dagang yang memfokuskan pada penghantaran barang segar dan barang pengguna yang bergerak pantas-termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, tenusu, daging dan minuman-ke pintu pelanggan secepat mungkin. Permulaan, yang disokong oleh Tencent dan Goldman Sachs, mencipta model yang disebut “depot mini yang diedarkan” (DMW), atau “gudang depan”, pada bulan Mei 2015. Sistem ini mengintegrasikan fungsi penyimpanan dan pengedaran untuk menyelesaikan masalah penghantaran batu terakhir dan membolehkan syarikat membeli sebahagian besar barang secara langsung dari tempat asalnya.

Pada 31 Mac, Missfresh telah mendirikan 631 gudang di 16 bandar di China, mengurangkan masa penghantaran setiap pesanan menjadi rata-rata 39 minit. Sebagai salah satu pemain utama dalam bidang penghantaran barang runcit di negara ini, Missfresh telah mengumpulkan lebih dari 31 juta pengguna transaksi pada bulan Mac 2021. Menurut iResearch, bahagian pasaran barangan kasar (GMV) dalam industri runcit atas permintaan domestik mencapai 28%, menduduki tempat pertama di China Utara.

Lihat juga:Missfresh, sebuah syarikat e-dagang yang disokong oleh Tencent, kini tersedia di platform JD Daojia

Untuk mempelbagaikan perkhidmatan runcit dan menyokong model peruncitan berasaskan komuniti, Missfresh melancarkan perniagaan pasar makanan segar pintar pada separuh kedua tahun 2020.

Syarikat ini membuka pasar makanan segar unggulan pertama di Qingdao, tetapi mempunyai cita-cita untuk memperluas perniagaan pasar makanan segar pintar di seluruh negara. Sehingga Jun, ia telah menandatangani kontrak untuk mengendalikan 54 pasaran makanan segar di 14 bandar raya dan telah mula mengendalikan 33 daripadanya di 10 bandar raya. Dalam mempercepat transformasi digital pasar basah tradisional, iResearch menyebutnya sebagai “pemimpin industri.”

(Kredit gambar: Pandaily)

Pengarah Projek Pasar Makanan Segar Wang Lin mengatakan bahawa pasukannya berharap dapat mewujudkan destinasi 5-dalam-1 untuk penduduk di bandar-bandar peringkat rendah di China. “Setiap huruf perkataan’segar’ mempunyai makna yang unik: F adalah makanan; R adalah restoran; E bermaksud hiburan; S bermaksud perkhidmatan; H bermaksud kesihatan,” kata Wang. Pasar segar adalah rumah bagi pasar sayur, restoran, tempat hiburan, kemudahan penjagaan kesihatan dan penyedia perkhidmatan lain, dan memainkan peranan sebagai pusat khidmat sosial dalam masyarakat.