Peruncit diskaun China Vipshop akan menghadapi masalah atas tuduhan menjual tali pinggang Gucci palsu

Peruncit diskaun dalam talian China Vipshop menggunakan laporan pensijilan syarikat yang disokong kerajaan sebagai bukti untuk menafikan dakwaan bahawa platformnya menjual barangan palsu.

Syarikat itu menjadi kontroversi selepas pengguna mengadu bahawa tali pinggang Gucci diskaun yang mereka beli di Vipshop pada bulan Mac ditandakan sebagai palsu oleh platform jualan semula Dewu. Sabuk ini pada asalnya berharga 3,300 yuan ($503) dan dijual pada harga diskaun sebanyak 2,549 yuan.

Salah satu tali pinggang Gucci yang dibeli di Vipshop telah disahkan oleh Pejabat Guangdong China Certification and Inspection Group. (Sumber artikel: Vipshop)

Pelajar kolej Wang Wei kepada media Cina Outlet  Berita Bintang Merah  Dia berkata dia mahu membuat sedikit wang dengan menjual semula tali pinggang pada Dewu kerana dia mendapati bahawa tali pinggang itu tidak sesuai untuknya. Platform ini mempunyai proses pensijilan yang ketat dan menjadi semakin popular di kalangan pengguna China yang membeli dan menjual produk asli melalui platform.

Walau bagaimanapun, Wang terkejut mendapati bahawa Dewu sebenarnya mengenal pasti tali pinggang Gucci sebagai palsu. Apabila dia menghubungi Vipshop, mereka meyakinkannya bahawa produk itu adalah 100% tulen dan enggan memberinya bayaran balik. Menurut Red Star News, terdapat 133 tali pinggang Gucci yang dibeli dari Vipshop, yang ditandakan sebagai palsu oleh Dewu.

“Platform pihak ketiga umum tidak dilengkapi dengan kelayakan pensijilan dan perakuan. Laporan mereka tidak diakui oleh jenama dan tidak mempunyai kesan undang-undang,” kata Vipshop dalam satu kenyataan di akaun Weibo rasminya pada hari Khamis.

Jurucakap syarikat memberitahu Red Star News: “Sabuk ini dibeli secara langsung melalui pembekal jenama kami di luar negara dan dijamin asli.”

Pada masa yang sama, Vipshop akan segera menyiasat aduan itu dan menghantar 11 tali pinggang Gucci untuk diperiksa. Satu laporan yang dikeluarkan oleh China Certification and Inspection Group Guangdong Office pada hari Rabu menyimpulkan bahawa tali pinggang ini memenuhi piawaian jenama.

“Kami menjamin bahawa produk yang dijual di platform adalah asli, tetapi untuk pengalaman membeli-belah pengguna kami, kami telah bersetuju untuk mengeluarkan bayaran balik untuk mereka. Mereka juga mengalu-alukan penghantaran barang-barang ini untuk pengesahan lebih lanjut,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, jurucakap Gucci memberitahu media China Red Star News bahawa Vipshop bukan platform pelesenan.

Ditubuhkan pada tahun 2008, Vipshop telah berkembang menjadi kedai diskaun dalam talian jenama terkemuka di China, dengan 83.9 juta pelanggan aktif pada tahun 2020. Syarikat yang disenaraikan di NYSE disokong oleh Tencent, dan pendapatan bersih pada tahun 2020 meningkat sebanyak 9.5% tahun ke tahun kepada RMB 101.9 bilion ($15.6 bilion).

Walau bagaimanapun, selepas siasatan oleh pengawal selia pasaran China, platform itu didenda 3 juta yuan ($464,000) pada Februari tahun ini untuk persaingan yang tidak adil.

Lihat juga:Vipshop didenda 3 juta yuan kerana persaingan tidak adil

Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasaran menyatakan bahawa Vipshop telah membangunkan “sistem pemeriksaan” untuk mendapatkan maklumat mengenai jenama yang juga disenaraikan di platform e-dagang pesaing. Syarikat kemudian menggunakan sistem untuk mempengaruhi pilihan pengguna dan mengubah lalu lintas halaman pengendali untuk menyekat jualan dan transaksi.

Syarikat itu berkata dalam satu kenyataan bahawa ia telah menerima penalti dan akan berusaha untuk mengemaskini dan menyeragamkan amalan dalaman untuk mengekalkan pesanan pasaran dan melindungi kepentingan pengguna.