Persatuan Pengguna China Melancarkan 10 Isu Perlindungan Hak Pengguna Teratas pada tahun 2021

Pada hari Isnin,Persatuan Pengguna China dan Pusat Data Pendapat Umum Harian RakyatBersama mengeluarkan laporan mengenai sepuluh isu utama yang dihadapi perlindungan hak pengguna pada tahun 2021 berdasarkan data besar dan pengaruh sosial,

Antara soalan yang ditinjau, isu-isu penting termasukPemilik berdiri di atas bumbung kereta elektrikDi pameran auto; Agensi kaunseling swasta gagal membayar balik semasa krisis muflis; Syarikat multinasional yang enggan menggunakan produk buatan Xinjiang; Masalah penggunaan berlebihan di bawah umur danInsiden keselamatan makanan jenama katering.

Topik trend lain yang disebut oleh persatuan termasuk kebocoran maklumat peribadi pengguna,Pemasaran yang berlebihan di media sosial, kotak mainan misteri yang mengandungi haiwan hidup, pembatalan perkhidmatan atas permintaan premium di platform video, dan polisi pengembalian wang yang berbeza untuk jenama mewah di dalam dan luar negara.

Mengimbas kembali tahun 2021, perlindungan hak pengguna akan menunjukkan ciri-ciri berikut: Pertama, kesedaran pengguna mengenai perlindungan hak terus meningkat; Kedua, masalah lama dalam industri individu telah menyebabkan kerosakan pada hak dan kepentingan pengguna dan berulang kali menyebabkan pertikaian awam; Ketiga, beberapa jenama mengabaikan tuntutan pengguna, yang sering menyebabkan peningkatan pertikaian.

Lihat juga:Ant Group mengeluarkan laporan tahunan mengenai perlindungan hak pengguna pada tahun 2021

Insiden ini menunjukkan bahawa perlindungan hak pengguna masih menghadapi cabaran besar. Menjelang tahun 2022, didorong oleh trend baru seperti produk tradisional Cina, hiburan mendalam, dan gaya hidup sihat, perlindungan hak pengguna yang berkaitan dengan bidang ini akan tetap menjadi tumpuan perhatian orang ramai. Di samping itu, untuk warga tua,   Pasaran untuk kumpulan pengguna bawah umur, serta pasaran luar bandar, akan mendapat perhatian khusus.