Permulaan kereta elektrik China Hozon Auto mempertimbangkan IPO $1 bilion di Hong Kong

Permulaan kenderaan elektrik China Hozon New Energy Automobile Co. sedang mempertimbangkan tawaran awam awal (IPO) di Hong Kong yang dapat mengumpulkan sekitar $1 bilion,BloombergPada hari Jumaat, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Hozon Auto, yang mengendalikan jenama kereta elektrik NETA Auto, bekerjasama dengan perunding untuk kemungkinan penjualan saham pertama, yang dapat dilakukan seawal tahun depan, kata sumber.

Menurut data yang sebelumnya dikeluarkan oleh Hozon Auto, jumlah penghantarannya pada bulan Oktober adalah 8,107, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 294%, di mana NETA U Pro mencapai 5,000. Jumlah penghantaran Huozong Automobile dari Januari hingga Oktober adalah 49,534, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 398%.

Hozon Auto telah menarik banyak rakan kongsi akhir-akhir ini. Pada 27 Oktober, syarikat itu menyelesaikan pusingan pembiayaan D1 bernilai 4 bilion yuan ($626 juta), yang dibiayai olehTeknologi Qihoo 360. Pengeluar kereta elektrik juga telah memperkenalkanModel baru bernama NETA V Pro,Dilengkapi teknologi keselamatan Qihoo 360, 4 November.

Pada 8 November, Hozon Auto mengumumkan bahawa ia telahMenandatangani perjanjian strategik dengan pengeluar bateri terkemuka China CATL, syarikat itu juga akan mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan D2 untuk pembuat kereta elektrik. Pada hari Rabu, Hozon Auto menandatangani satu lagi perjanjian kerjasama strategik dengan Public Company Limited (PTT). Pada masa akan datang, kedua-dua pihak akan bersama-sama mengembangkan perniagaan mereka di Thailand.

Lihat juga:Pembuat NEV China Hozon Motors Masuk Pasaran ASEAN, Hozon NETA V Bakal Disenaraikan di Thailand