Permulaan China MaxRock Robot menerima dana baru $15 juta

Pada Selasa, MaxRock Robotics AI Technology (Beijing) Co., Ltd. mengumumkanLengkapkan pembiayaan Angel dan Pra-A, berjumlah hampir 100 juta yuan ($15.78 juta). Pelabur utama dalam pusingan kedua adalah Glory Ventures dan pelabur bersama termasuk Oriza Holdings, Milestone Investment, Y&R Capital dan Scale Partners. Dana tersebut akan dilaksanakan pada tahap R&D, produksi dan pembangunan pasukan berikutnya.

Robot MaxRock ditubuhkan pada Jun 2021. Kini sedang mengusahakan robot pembersih pintar yang disebut   “Aurora One.” Robot ini terutama melayani pembersihan kawasan awam kecil dan sederhana seperti bangunan di sekitar komuniti. Fungsinya termasuk membersihkan, mengosongkan dan membersihkan lantai, dan dapat meringankan kerja berulang manusia, yang akan membantu mempromosikan transformasi digital secara substansial di bawah trend pengembangan kolaborasi manusia-mesin.

Aurora No. 1 kini dalam pra-produksi dan digunakan di lokasi perintis seperti lobi ibu pejabat Sunac, Taman Sains dan Teknologi Zhongguancun Dongsheng, Shanshui Plaza, dan Taman Industri Budaya Beijing.

Robot MaxRock juga merancang untuk menaik taraf Aurora One, memperluas kapasiti pengeluaran dan skala penghantaran pada separuh pertama 2022, dan memulakan pengeluaran besar-besaran dan penghantaran besar-besaran pada separuh kedua tahun ini.

Lihat juga:Syarikat cip Tianyi Hexin menerima ratusan juta yuan dalam pembiayaan Siri C

Selepas munculnya wabak pneumonia mahkota baru pada tahun 2020, bintang Internet baru dalam kategori perkakas rumah pintar, robot penyapu, telah keluar dari kurva penjualan yang meningkat berbanding tren tersebut. Pertumbuhan yang kukuh ini berterusan dengan inovasi teknologi dalam persaingan yang sengit. Data awan pandangan penuh menunjukkan bahawa pada separuh pertama tahun 2021, penjualan robot penyapu mencapai 2.8 juta unit, dan skala runcit adalah 5.3 bilion yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 39%.