Permulaan bateri litium Cospowers Technology menerima pembiayaan Siri D

Syarikat berasaskan teknologi dalam industri bateri lithium-Teknologi Cobowo, mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri D berjumlah ratusan juta yuan pada 1 Julai, yang diketuai oleh banyak pemegang saham lama seperti Shenzhen Capital, Kunpeng Capital, Everbright Co., Ltd., Xingxiang Investment, dan Harvest Capital.

Pusingan dana ini digunakan terutamanya untuk pembinaan dan penyelidikan dan pengembangan barisan pengeluaran bateri simpanan tenaga lithium ferrous fosfat automatik anak syarikat Cospowers.

Teknologi Cospowers telah terlibat secara mendalam dalam bidang bateri simpanan tenaga selama lebih dari 30 tahun, menyediakan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi kepada pelanggan di seluruh dunia.

Produk utama syarikat adalah bateri lithium ferrous fosfat, yang mempunyai kelebihan kos rendah, keselamatan yang besar dan kehidupan kitaran panjang. Pada masa ini, kira-kira 90% bateri yang digunakan dalam bidang penyimpanan tenaga elektrokimia adalah bateri fosfat lithium ferrous.

Cospowers akan membina barisan pengeluaran automatik bateri lithium penyimpanan tenaga 6 GWH dalam tiga fasa di Changde, Hunan, dengan anggaran nilai output tahunan melebihi 6 bilion yuan (AS $896 juta). 0.5GWH telah beroperasi.

Lihat juga:Syarikat teknologi bahan baru Efmat menerima pusingan pelaburan

Sejak tahun 2020, pelbagai kementerian dan komisen rasmi China telah mengeluarkan serangkaian dasar untuk menyokong penggunaan bateri penyimpanan tenaga elektrokimia. Menurut statistik dari organisasi profesional, penghantaran bateri lithium-ion penyimpanan tenaga global pada tahun 2021 adalah 66.3GWh, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 132.4%. Ia dijangka mencapai 913.7GWh pada tahun 2030, dan ukuran pasaran akan mencapai satu trilion yuan.