Penjualan Tesla di China meningkat pada bulan Mei walaupun terdapat aduan pelanggan dan pemeriksaan kerajaan

Tesla memperoleh kembali kedudukannya di pasaran kenderaan elektrik domestik (EV) setelah lonjakan penghantaran yang mengejutkan di China pada bulan Mei setelah kemerosotan singkat, walaupun terdapat reaksi balas terhadap masalah kualiti dan perlindungan data.

Menurut Persatuan Kereta Penumpang China (CPCA), syarikat perintis kereta elektrik menghantar 21,936 kenderaan kepada pelanggan China pada bulan Mei, meningkat 88 peratus dari bulan sebelumnya, tetapi masih jauh di bawah 35,478 pada bulan MacKataPada hari Selasa.

Tesla melaporkan 33,463 kenderaan buatan China borong bulan lalu, termasuk eksport, meningkat 29 peratus daripada 25,845 pada bulan April dan 202 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Pada bulan April, syarikat itu menjual 27% lebih sedikit kereta buatan domestik daripada pada bulan Mac, menurut CPCA.

Awal bulan ini, laman berita teknologiMaklumat iniPesanan pelanggan pembuat kereta elektrik di China turun hampir separuh kepada kira-kira 9,800 pesanan pada bulan Mei daripada lebih daripada 18,000 pesanan pada bulan April, kata laporan itu, memetik sumber tanpa pemandu yang mengetahui data dalaman. Laporan itu menimbulkan keraguan mengenai kesihatan Tesla di pasaran automotif terbesar di dunia dan menghantar saham turun 5.3 peratus pada hari Khamis, turun lebih dari 30 peratus dari puncaknya pada akhir Januari.

Tesla tidak segera menanggapi permintaan Pandaily untuk memberi komen mengenai laporan tersebut.

Menurut syarikatLaman webSetelah pelanggan China membuat pesanan untuk Model X atau Model Y, penghantaran biasanya memakan masa satu hingga tiga minggu, yang bermaksud tidak akan jelas sehingga pertengahan bulan Jun atau Julai jika pesanan syarikat di China turun dengan ketara pada bulan Mei.

Penjualan Tesla di China pada bulan Mei menunjukkan bahawa syarikat itu tahan terhadap publisiti buruk dan tekanan peraturan yang meningkat. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, berita mengenai kemalangan jalan raya dengan kenderaan Tesla telah menjadi viral di media sosial China. Pada bulan April, seorang pelanggan yang marah naik ke atas sebuah kereta Tesla di Shanghai Auto Show untuk memprotes kegagalan brek Tesla. Berikutan kejadian itu, Global Times yang disokong oleh negara melabel Tesla sebagai “sombong”, dan Jawatankuasa Disiplin Pusat pemerintah China mengeluarkan pernyataan amaran mengenai syarikat itu.

Pada bulan April, pembuat kenderaan Amerika itu menyiarkan catatan di akaun Weibo yang memberi jaminan kepada pengguna bahawa ia akan memandang serius kritikan terhadap kualiti. “Kami menghargai setiap pelanggan, jadi kami secara terbuka berkomitmen untuk bertanggungjawab sepenuhnya sekiranya ada masalah dengan produk Tesla,” katanya.

Bulan lalu, Tesla mengumumkan pusat data di China untuk menyimpan maklumat pengguna tempatan, di mana syarikat itu menghadapi kebimbangan yang semakin meningkat mengenai privasi dan pengumpulan data pelanggan.ReutersDanWall Street JournalLaporan itu menyusuli laporan bahawa pihak berkuasa China menyekat penggunaan kereta Tesla oleh anggota tentera dan pekerja syarikat milik negara yang sensitif, dengan alasan bahawa data dari kamera on-board dapat dikumpulkan dan dihantar ke pelayan AS pembuat kereta itu.

Lihat juga:Tesla membina pusat data di China

Pada tahun 2019, dengan pembukaan kilang Shanghai, Tesla menjadi pembuat kenderaan asing pertama yang mengendalikan kilang milik penuh di China. Syarikat itu mula menghantar kereta Model 3 buatan China kepada pelanggan tahun lalu dan kereta Model Y buatan China tahun ini.

China kini merupakan pasaran kedua terbesar syarikat di dunia. Tahun lalu, Tesla menjual 120,000 kenderaan di China, menyumbang kira-kira 30% daripada jumlah penghantarannya pada tahun 2020.

“Penjualan Tesla tidak akan terjejas secara negatif dalam jangka pendek,” kata Setiausaha Jeneral CPCA Choi Dong-shu pada sidang media.BloombergLaporan. Choi menyatakan bahawa dia menjangkakan Tesla Motors akan menjual lebih banyak kenderaan tempatan pada bulan Jun.