Pengerusi HTC International Wang Xueer menyertai lembaga pengarah Lenovo sebagai pengarah bebas

Syarikat teknologi terkemuka China, Lenovo Group mengumumkan malam IsninWang Xueer dan Xue Lan telah dilantik sebagai pengarah bukan eksekutif bebas syarikatIa berkuat kuasa mulai 20 Jun 2022. Mereka yang baru dilantik adalah pemimpin dalam industri dan akademik.

Menurut pengumuman itu, Wang Xueer adalah pengasas bersama dan pengerusi semasa HTC, sebuah syarikat elektronik pengguna besar yang terkenal. Beliau telah mencapai banyak kejayaan dalam perniagaan berkaitan maklumat dan teknologi dan mempunyai lebih daripada 40 tahun pengalaman dalam industri. Beliau menerima ijazah sarjana muda dalam bidang ekonomi sosiopolitik industri dari University of California, Berkeley pada tahun 1982.

HTC mengesahkan berita itu. HTC mengatakan bahawa Wang Xueer telah berkhidmat sebagai pengarah banyak syarikat tersenarai dan telah lama terlibat dalam industri berteknologi tinggi. Dia berturut-turut menjejakkan kaki ke VR, AR, 5G, kecerdasan buatan, blockchain dan bidang lain, dan terus mempromosikan inovasi dan pengembangan industri melalui perusahaan yang ditubuhkan dan dikendalikan.

Lihat juga:Lenovo melabur lebih daripada AS $15.7 bilion dalam R&D dalam lima tahun akan datang

Xue Lan, pengarah bukan eksekutif bebas lain yang dinamakan oleh Lenovo, kini menjadi profesor di Universiti Tsinghua, dekan Schwarzman College, dan dekan Institut AI untuk Tadbir Urus Antarabangsa (I-AIIG) sekolah. Beliau juga berkhidmat sebagai pengarah Institut Sains dan Teknologi China dan pengarah bersama Institut Matlamat Pembangunan Lestari Global Universiti Tsinghua. Xue Lan kini merupakan pengarah bukan eksekutif bebas SenseTime Group dan Neusoft.

Lembaga pengarah Lenovo Group kini mempunyai 11 ahli, termasuk 8 pengarah bebas. Dua pengarah adalah wanita, termasuk Yang Lan, bos media China yang terkenal, dan ahli terbaru Wang Xueer. Dengan penyertaan mereka, perwakilan wanita meningkat kepada 18%. Yang Lan telah dilantik sebagai pengarah bukan eksekutif bebas sejak 15 Mei 2020, dan merupakan ahli Jawatankuasa Pencalonan dan Tadbir Urus Korporat Lenovo Group.