Pengedar elektronik yang disokong oleh JD.com Eihui Shou Nasdaq naik 23% dalam IPOnya

Saham Aihuigou, penjual semula elektronik terpakai, melonjak 22.3% pada hari pertama perdagangan, menunjukkan keyakinan pelabur dalam pasaran peralatan terpakai China.

Aihuigou mengumpulkan $261 juta (23 bilion yuan) dalam penawaran awam awal Nasdaq untuk ditutup pada $17.21 per saham pada hari Jumaat, menjadikan syarikat yang disokong JD.com bernilai keseluruhan sekitar $3.8 bilion.

Peningkatan saham adalah tanda yang menjanjikan untuk Aihui Shou, terutamanya kerana pembetulan baru-baru ini dalam pasaran saham AS dan pelabur tidak sabar terhadap turun naik. Indeks Komposit Nasdaq turun 0.9 peratus pada hari Jumaat, menurut Wall Street Journal.

Aihuigou, yang bermaksud “suka mengitar semula” dalam bahasa Cina, mula mengitar semula komputer terpakai, telefon bimbit dan produk elektronik pengguna lain secara dalam talian pada tahun 2011. Dua tahun kemudian, pengedar dalam talian pergi ke luar talian untuk memeriksa produk terpakai dan mendapat kepercayaan pelanggan dengan membuka kedai fizikal.

Menurut prospektus, pada akhir bulan Mac, syarikat itu telah membuka 755 kedai dan lebih dari 1,500 stesen layan diri di 172 bandar di seluruh negara. Pada tahun 2020, jumlah nilai produk platform adalah 22.8 bilion yuan, dan pendapatannya adalah 614 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 204.5%.

Lihat juga:Platform perdagangan elektronik terpakai Aihuigou mendedahkan GMV bernilai AS $3.5 bilion dalam pemfailan IPO

Kebangkitan Aihuishou adalah sebahagian daripada peningkatan permintaan untuk elektronik terpakai berkualiti tinggi. Menurut laporan dari firma perunding CIC, lebih daripada 90% pengguna China lebih bersedia untuk membeli jenama mewah terpakai daripada model baru dari jenama mewah, selagi kualiti dijamin.

“Pasar tenggelam” China, di mana orang yang tinggal di bandar-bandar kecil dan kawasan luar bandar mempunyai permintaan yang tinggi untuk elektronik terpakai yang berkualiti tinggiDilaporkanBergabung dengan Kuaishou, yang mengaku memiliki 300 juta pengguna aktif harian di pasar yang tenggelam, untuk mendapatkan pendedahan dan meningkatkan penjualan.

Aihuigou juga berharap dapat “membuat barang terpakai beredar di seluruh dunia,” kata CEO syarikat itu, Chen Xuefeng. AHS Device, anak syarikat syarikat luar negara, berkembang di beberapa pasaran perdagangan bebas global utama seperti Hong Kong, Amerika Syarikat, Jepun dan India.