Pengawal selia China menindak aplikasi yang mengumpulkan data peribadi secara berlebihan

Gabungan empat pengawal selia China mengeluarkan garis panduan minggu ini yang akan mengenakan lebih banyak sekatan ke atas pengumpulan data pengguna peribadi oleh penyedia perkhidmatan digital.

Peraturan baru ini khusus untuk aplikasi yang tidak memberikan perkhidmatan kepada pengguna sehingga mereka bersetuju dengan permintaan untuk berkongsi maklumat peribadi yang luas. Amalan biasa ini akan menjadi haram dalam banyak kes apabila peraturan baru berkuatkuasa pada 1 Mei.

Menurut A Kenyataan Isnin& nbsp dari Pentadbiran Cyberspace China; Peraturan yang akan datang akan membendung pengumpulan data pengguna yang berlebihan dan tidak relevan dengan menentukan jenis maklumat yang boleh diminta oleh perkhidmatan tertentu. Di bawah dasar ini, aplikasi hanya akan dibenarkan mengakses maklumat yang dianggap penting untuk menjalankan perniagaan. Sebagai contoh, lokasi masa nyata pengguna boleh dikongsi dengan platform teksi, tetapi tidak akan diberikan kepada perkhidmatan kewangan peribadi.

Pengalaman pengguna dalam talian China sering dicapai melalui pelbagai platform di mana-mana seperti WeChat dan Alipay, di mana syarikat lain dapat menjangkau pengguna melalui “program mini” tanpa perlu memuat turun aplikasi secara berasingan. Walaupun hak pengguna dan isu privasi peribadi menyediakan saluran yang berkesan dan mudah untuk menjalankan perniagaan, mereka juga mencabar pihak berkuasa.

Bagi kebanyakan produk dalam talian ini, pengguna mesti bersetuju untuk berkongsi maklumat peribadi mereka sebelum mengakses perkhidmatan tersebut. Sebagai tambahan kepada kebimbangan privasi, kebimbangan lain termasuk menggunakan data untuk pengiklanan yang disasarkan invasif dan tingkah laku anti-persaingan.

Walaupun pengumuman itu memperluaskan skop pengawasan perkara itu ke tahap yang belum pernah terjadi sebelumnya, pihak berkuasa tidak mendedahkan butiran utama penguatkuasaan atau hukuman yang melanggar peraturan.

Pakar-pakar industri meramalkan bahawa apabila pengawal selia China mengejar pelbagai produk dan perkhidmatan baru yang muncul dalam era digital, peraturan China mengenai privasi data akan menjadi lebih jelas. Usaha serupa telah dilakukan di luar China, terutama pada tahun 2018, ketika Uni Eropa menerapkan kebijakan pengawasan perlindungan data universal, yang menetapkan standar multinasional baru untuk melindungi data privasi pengguna.

Selain memajukan peraturan pengumpulan data dan penggunaan pengguna digital, pengumuman minggu ini juga dapat dilihat sebagai bagian dari inisiatif pemerintah China yang lebih luas untuk memperluas pengaruhnya dalam industri teknologi domestik yang baru muncul.

Lihat juga:Lima platform membeli kumpulan China didenda 6.5 juta yuan ($1 juta) kerana harga yang tidak betul

Awal bulan ini, pengawal selia antimonopoli mengumumkan  Gelombang denda terkini  Tarif telah dikenakan ke atas beberapa syarikat teknologi domestik terkemuka, termasuk Tencent dan Baidu. Pada bulan November tahun lepas, pihak berkuasa menolak rancangan Alibaba untuk disenaraikan di Bursa Saham Shanghai dan Bursa Saham Hong Kong, yang akan menjadi salah satu tawaran awam permulaan terbesar dalam sejarah.

Memandangkan industri teknologi domestik China terus berkembang, pengawal selia China akan menghadapi cabaran yang sukar untuk memastikan tingkah laku keselamatan dan etika beberapa syarikat yang paling berkuasa dan ikonik di dunia.