Pengawal selia China menindak aksi publisiti mata wang maya

Dengan munculnya mata wang maya, pelbagai aktiviti haram termasuk gembar-gembur, aksi publisiti, dan penipuan semakin meningkat. MenurutPengumuman yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Ruang Siber China pada 9 OgosSejak awal tahun ini, pengawal selia telah memperkenalkan langkah-langkah untuk membersihkan maklumat, akaun dan laman web haram yang merupakan apa yang disebut “aksi publisiti” mata wang maya.

Pengawal selia mendesak platform utama untuk terus menindak spekulasi dalam perdagangan mata wang maya, dan telah meningkatkan pemeriksaan diri terhadap maklumat dan akaun yang bertujuan untuk mendorong pelaburan mata wang maya.

Menurut perjanjian pengguna, platform media sosial China Weibo, gergasi Internet Baidu dan laman web lain menutup 12,000 akaun haram. Laman web seperti “Pengasas Blizzard Entertainment” dan “Pakar Bulatan Mata Wang” membersihkan lebih daripada 51,000 maklumat haram. Artikel, seperti “melabur dalam Bitcoin untuk menjana wang dengan mudah”, dll.

Pengawal selia ruang siber nasional menutup 989 akaun di Weibo, Baidu Tieba dan WeChat yang mendorong pengguna untuk melabur dalam mata wang maya, aset maya dan aset digital di bawah panji “inovasi kewangan” dan “blockchain”

Di samping itu, agensi itu juga mengarahkan jabatan keselamatan siber dan maklumat tempatan untuk menemu ramah lebih daripada 500 entiti yang mengambil bahagian dalam aksi publisiti dan gembar-gembur mata wang maya. 105 laman web yang didedikasikan untuk menganjurkan pemasaran mata wang maya dan menerbitkan tutorial yang menjelaskan spekulasi mata wang rentas sempadan dan perlombongan mata wang maya telah ditutup.

Lihat juga:“China NFT Weekly”: Panduan rasmi untuk pengembangan industri NFT

Untuk langkah seterusnya, Pentadbiran Ruang Siber China akan terus bekerjasama dengan jabatan yang berkaitan untuk meningkatkan penindasan aktiviti kewangan haram yang berkaitan dengan mata wang maya.