Pengawal selia China bertindak balas terhadap pertanyaan tinjauan Didi

Pada sidang akhbar yang diadakan pada pagi 19 Ogos, pegawai termasuk Niu Yibing, timbalan pengarah dan jurucakap Pentadbiran Cyberspace China (CAC), menjawab soalan daripada pemberita.Satu tindak balas berkaitan dengan siasatan berprofil tinggi pihak berkuasa terhadap gergasi teksi China Didi.

Seorang wartawan Bloomberg bertanya: “Apakah tinjauan keselamatan terhadap Didi dan tindakan yang berkaitan belum selesai? Apakah keputusan untuk menjatuhkan denda 8.026 bilion yuan ($1.19 bilion) ke atas Didi bermaksud bahawa tinjauan itu telah berakhir? Sekiranya tinjauan itu selesai, apakah itu bermaksud Didi Boleh mula menerima pengguna baru dan terus melaksanakan rancangan pengembangan perniagaan asalnya?”

Sun Weimin, pengarah Biro Penyelarasan Keselamatan Siber Pentadbiran Penerbangan Awam, menjawab, “Pada bulan Juli tahun lalu, untuk mencegah risiko keselamatan data nasional, menjaga keamanan nasional, dan melindungi kepentingan umum, sesuai dengan Undang-Undang Keselamatan Nasional dan Undang-Undang Keselamatan Siber Republik Rakyat China, pejabat pemerintah Melakukan tinjauan keselamatan siber di Didi.”

Pegawai itu menambah, “Selanjutnya, kantor pemerintah akan membimbing dan mendesak Didi untuk melakukan pembetulan yang sesuai untuk menghilangkan risiko keselamatan yang tersembunyi. Ia juga akan meningkatkan penegakan hukum di bidang seperti keamanan jaringan, keamanan data, dan perlindungan informasi pribadi, menangani kegiatan haram yang relevan sesuai dengan undang-undang, dan secara efektif menjaga keamanan jaringan nasional., Keselamatan data dan kepentingan awam sosial, yang secara efektif akan melindungi hak dan kepentingan rakyat yang sah.”

Lihat juga:Pengawal selia China mengumumkan denda $119 juta terhadap Didi

Pada 21 Julai, setelah tinjauan keselamatan siber Didi, CAC mengumumkan hukuman yang setimpal. Pengumuman tersebut menyatakan bahawa Didi memang melanggar “Undang-undang Keselamatan Siber”,” Undang-undang Keselamatan Data “dan” Undang-Undang Perlindungan Maklumat Peribadi “China. Syarikat itu didenda 8.026 bilion yuan. Di samping itu, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Didi Will Cheng dan Presiden Jean Liu masing-masing didenda 1 juta yuan ($147,900).

Didi kemudian mengeluarkan dokumen yang menyatakan bahawa ia dengan tulus menerima hukuman dan dengan tegas akan mematuhi dan melaksanakannya sesuai dengan “Keputusan” dan undang-undang dan peraturan yang relevan. Ia menyatakan bahawa ia akan melakukan pemeriksaan diri yang komprehensif dan mendalam, bekerjasama secara aktif dengan pengawasan, dan menyelesaikan prosedur pembetulan.