Pengasas bersama OpenSea Alex Atala akan meninggalkan syarikat itu pada akhir bulan Julai

Alex Atala, pengasas bersama OpenSeaPasaran web3 terbesar untuk koleksi NFT dan enkripsi, mengumumkan pada 2 Julai bahawa dia akan meninggalkan syarikat itu pada 30 Julai tetapi akan tetap berada di dewan syarikat. Attala mengatakan bahawa dia bersedia untuk mengalihkan perhatiannya kepada minat utamanya: membina sesuatu dari sifar ke satu.

Atala, lulusan Universiti Stanford, bekerja sebagai pengaturcara di Palantir dan dua syarikat permulaan (startups) sebelum mengasaskan OpenSea bersama Devin Finzer di 2017. OpenSea adalah pasaran AOL Unalternative Token (NFT) yang berpusat di New York City. Selepas perjanjian pusingan depan dengan Y Combinator pada tahun 2018, OpenSea mengumpulkan $2.1 juta dalam modal teroka (termasuk dari Animoca Brands) pada bulan November 2019.

Pada tahun 2021, pendapatan syarikat mencapai $95 juta pada Februari 2021 dan $2.75 bilion pada bulan September tahun itu, berikutan peningkatan minat terhadap NFT. Pada Januari 2022, syarikat itu bernilai $13.3 bilion dan biasanya dianggap sebagai pasaran NFT terbesar.

Lihat juga:China NFT Weekly: Dating di Meta Universe

Menurut kenyataan Atallah, minggu depan, Marko Iskander akan menyertai OpenSea sebagai Naib Presiden Kejuruteraan yang baharu. Sejak Januari, sebahagian daripada peranan Atallah telah memimpin usaha ekosistem OpenSea di NFT Security Group dan OpenSea Ventures setelah syarikat itu memperoleh Dharma. Kevin Pavrak akan terus memimpin bahagian risiko OpenSea dan menyuntik pandangan strategik ke seluruh syarikat.