Pendapat: Siapa Jeff Bezos dari China?

Baru-baru ini, China CITIC Publishing House menghantar saya terjemahan buku baru Brad Stone yang dipanggil “Amazon tidak terikat. “Sebagai salah satu wartawan Amerika pertama yang membuat liputan industri teknologi China, Mr. Stone datang ke China berkali-kali dan menerbitkan cerita menarik, seperti cerita mengenai Xiaomi dan Didi. Saya sebenarnya berjumpa dengannya beberapa kali. Pada tahun 2013, Stone’s Everything Is Stone, kisah komprehensif dan “menarik” mengenai kenaikan Amazon, menjadi buku terlaris tahun ini. Ini memberi saya alasan untuk mempercayai bahawa buku baru ini akan dijual lagi.

Namun Amazon dan pengasasnya, Jeff Bezos, mungkin mendapat perhatian paling sedikit dari masyarakat China berbanding dengan rakan sejawatnya di kelab bernilai triliun dolar-senarai yang merangkumi Apple, Microsoft, Amazon, Google, Facebook dan Tesla (yang baru-baru ini keluar dari kelab).

Jika anda mengingatkan saya tentang perkara-perkara baru-baru ini yang berkaitan dengan Bezos di China, saya boleh memikirkan dua anekdot. Pertama, Lei Jun, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat mudah alih China Xiaomi, atau “Steve Jobs of China”, menyebut dalam ucapan tahunan terbarunya bahawa ketika dia mengunjungi Bezos tiga tahun yang lalu, yang terakhir meminta maaf kepadanya:” Maaf, tetapi Saya tidak menjaga Joyo anda (penjual buku dalam talian Cina yang diasaskan oleh Lei Jun, yang dijual kepada Amazon sebelum ditutup pada tahun 2019).

Kedua, banyak penjual China yang beroperasi di Amazon telah digantung atau dilarang. Ramai netizen Cina mempercayai teori konspirasi dalam isu ini. Tetapi saya melihat penjelasan dari sudut yang berbeza dalam Bab 7 buku.

Di sini, saya tidak mahu masuk ke dalam butiran buku ini, tetapi saya akan cuba menjawab satu soalan yang telah ditanyakan oleh komuniti teknologi China: Siapa Jeff Bezos dari China?

Orang yang berbeza mungkin mempunyai pendapat yang berbeza mengenai isu ini. Tetapi saya ingin memberikan pilihan terbaik dalam fikiran saya: Ketua Pegawai Eksekutif Meituan-Dianping Wang Xing.

Kenapa?

Pertama, Wang Xing selalu menjadi pengikut Bezos dan falsafahnya. Dalam banyak kesempatan, dia berbicara tentang karisma Bezos, menggambarkannya sebagai pemimpin yang bijak dan berani yang berdedikasi untuk membina sebuah syarikat yang hebat dengan pengembangan yang tidak terbatas. Wang Xing juga sering mengatakan bahawa Meituan harus dijadikan Amazon lain untuk perkhidmatan.

Sejak ditubuhkan pada tahun 2010, Meituan telah berubah dari satu syarikat membeli kumpulan menjadi lebih banyak syarikat: penjualan tiket filem, penghantaran makanan, perkhidmatan perjalanan dan percutian, teksi, pembayaran elektronik, dan bahkan peruncitan luar talian. Baru-baru ini, Meituan telah mula memanfaatkan pasaran cip dan robot.

Seorang pelabur mengingatkan bahawa ketika Meituan melakukan pembiayaan Siri C, Wang Xing berkeras untuk membandingkan Meituan dengan Amazon dan bukannya laman web membeli kumpulan Groupon yang viral.

Kemudian, dalam wawancara dengan media teknologi ChinaLewatKetika ditanya mengenai pengembangan perniagaan Meituan yang tidak terbatas, Wang Xing menjawab: “Amazon biasa menjual telefon bimbit dan mempunyai carian awan dan program keahlian Perdana. Ia bahkan dilihat sebagai pesaing hebat untuk Netflix. Oleh itu, Amazon terlibat dalam perlumbaan serba boleh”.

Dia juga mengatakan dalam wawancara itu, “Terlalu banyak orang memperhatikan batas daripada inti. Sebenarnya, tidak ada yang mempunyai batas yang jelas. Saya rasa kita tidak boleh menetapkan had pada diri kita sendiri. Selagi kita sangat jelas mengenai isu-isu inti: Untuk siapa kita melayani; perkhidmatan apa yang kita berikan, kita dapat terus berinovasi dan mengembangkan perniagaan kita.”

Mei lalu, ketika nilai pasaran Amazon mencapai $1.2 trilion, Wang Xing menyiarkan di media sosial: “Sehingga hari ini, kebanyakan orang memandang rendah Bezos.”

Kedua, seperti Bezos, Wang Xing juga mempunyai hati yang ingin tahu. Beberapa tahun yang lalu, ketika Meituan tidak sebesar hari ini, saya bercakap dengannya beberapa kali dan mendapati bahawa dia telah mengajukan soalan. Apa-apa sahaja yang dia tahu akan menimbulkan rasa ingin tahu. Selepas saya berpindah ke Silicon Valley, Wang Xing akan bertanya kepada saya dari semasa ke semasa apa yang baru di Silicon Valley.

Wang Huiwen, pengasas bersama Meituan dan rakan sebilik Universiti Wang Xing, pernah mengulas mengenai yang terakhir: Wang Xing adalah seorang usahawan penyelidikan. Sekiranya anda mencari fikiran yang serupa, saya rasa dia harus menjadi Jeff Bezos.

Lebih-lebih lagi, Wang Xing dan Bezos adalah puak jangka panjang. Wang Xing menyebut lebih dari sekali bahawa dia berharap dapat menggunakan kesabaran strategik untuk membangun Meituan menjadi syarikat pertumbuhan berterusan jangka panjang. Wang Xing berkongsi apa yang dikatakan oleh seorang pelabur yang merupakan veteran kepadanya: “Banyak orang salah memahami perang. Perang bukan hanya pertempuran dan pengorbanan, tetapi juga kesabaran dan penderitaan.”

Lihat juga:Pengawal selia China memperkuat pengawasan basikal bersama dan syarikat penyewaan bank kuasa, termasuk Meituan

Wang Xing pernah menulis sebuah buku berjudul “Permainan terhingga dan tak terhingga. “” Dalam permainan terhad, anda bermain di dalam sempadan; Walau bagaimanapun, dalam permainan tanpa had, anda bermain permainan yang melanggar sempadan atau peraturan. Itulah penerokaan, dan penerokaan mengubah sempadan. Walau bagaimanapun, hanya ada satu permainan yang tidak terhingga, dan itu adalah hidup anda. Kematian adalah sempadan yang tidak dapat diatasi. Sebaliknya, sempadan lain tidak sepatutnya disebut. “

Sekarang Meituan telah bergabung dengan perang “perniagaan gaya hidup”, seperti permainan tanpa had. Permainan tanpa had serupa dengan apa yang disebut oleh Bezos sebagai perkataan “hari pertama”.

Bezos percaya bahawa di bawah model “Hari 1”, sebuah syarikat bersemangat, berpusatkan pelanggan, berkembang sendiri, dan berusaha untuk terus berkembang. Dia melihat “keesokan harinya” sebagai genangan dan kemudian tidak relevan. Apa yang diikuti adalah penurunan yang sangat menyakitkan. Kemudian datang kematian.

Bagi ahli teori lama seperti Bezos dan Wang Xing, seperti yang dikatakan Plato, “Hanya orang mati yang melihat akhir perang.”