Pemilik Tesla China berbohong mengenai Autopilot yang menyebabkan kemalangan

MenurutLaporan media ChinaPada petang 29 Julai, kemalangan jalan raya berlaku di sebuah taman di Hangzhou, Zhejiang. Pemiliknya mendakwa bahawa dia duduk di tempat duduk penumpang dan bahawa fungsi pemanduan automatik Tesla mengendalikan kereta dan memukul lampu jalan.

Tempat kejadian kemalangan (Sumber: Southern Metropolis Daily)

Individu itu berkata, dia sudah bersedia untuk pulang ke rumah menggunakan pemandu yang dilantik selepas minum minuman keras ketika makan malam. Tetapi pemandu yang ditunjuk yang dipanggilnya tidak dapat memasuki pintu utara taman di mana pemiliknya berada. Pemiliknya duduk di tempat duduk penumpang, mengaktifkan fungsi pemanduan berbantu autopilot Tesla, dan memandu kereta ke pintu utara. Dalam proses itu, kenderaan itu dilaporkan meluru keluar dari jalan raya, merobohkan tiang lampu dan merempuh bangku di tepi jalan.

Selepas kemalangan itu, Tesla menjawab bahawa kenyataan pemiliknya tidak benar: “Menurut tetapan induksi graviti Tesla, jika pemandu tidak duduk di tempat duduk pemandu, kenderaan tidak akan bermula.”

Saluran media domestikSurat khabarDilaporkan pada 2 Ogos bahawa setelah polis trafik tiba di lokasi kemalangan, mereka melakukan ujian alkohol pada pemiliknya dan membawa pemiliknya pergi untuk ujian darah. Pada masa ini, jabatan polis trafik telah memperoleh hasil awal, dengan mengatakan bahawa sebelum kemalangan itu, hanya ada satu pemandu di dalam kereta, yang duduk di tempat duduk pemandu sepanjang perjalanan. Hasil ujian menunjukkan bahawa kandungan etanol darah pemilik kereta adalah 86.6 mg/100 ml, yang secara rasmi diklasifikasikan sebagai memandu dalam keadaan mabuk.

Lihat juga:Tesla Shanghai Gigafactory Fasa II Selesai

Selepas itu, polis trafik mencabut lesen memandu pemilik kereta kerana memandu dalam keadaan mabuk secara haram, dan tidak dapat memperolehnya lagi dalam masa lima tahun. Kemalangan itu masih dalam siasatan lanjut.

Tesla kini menjual kereta yang dilengkapi dengan pemanduan berbantu automatik L2 di China. Tahap pemanduan dibantu ini mesti digunakan apabila pemandu sedar. Sistem bantuan pemanduan autonomi hanya memainkan peranan tambahan. Sekiranya pemilik tidak meletakkan tangannya di stereng untuk jangka masa yang panjang, kenderaan boleh membatalkan sistem secara automatik.