Pemerintah China mengeluarkan peraturan baru mengenai keselamatan data kenderaan, yang mengharuskan syarikat untuk tidak mengumpulkan data secara lalai

Menurut maklumat yang dikeluarkan oleh akaun WeChat rasmi Pentadbiran Cyberspace China (CAC), Pentadbiran Cyberspace China (CAC) dan jabatan lain baru-baru ini mengeluarkan dokumen yang disebut “Beberapa Peraturan mengenai Pengurusan Keselamatan Data Automotif (Percubaan)”, yang akan dikeluarkan pada tahun 2021 Ia akan berkuatkuasa pada 1 Oktober.

Peraturan baru ini bertujuan untuk mengatur resolusi mengenai risiko keselamatan data mobil dan memastikan penggunaan data mobil yang rasional dan efektif sesuai dengan undang-undang.

Menurut dokumen ini, pemproses data kereta harus mengikuti peraturan pemprosesan dalam kereta, bukan pengumpulan lalai, julat ketepatan yang berlaku, masking data dan amalan lain untuk mengurangkan pengumpulan yang tidak teratur dan penyalahgunaan data kereta secara haram.

Mengenai pengumpulan maklumat peribadi, pemproses data kereta harus memberitahu pemilik kandungan pemprosesan, meminta izin mereka, dan memproses data tanpa nama jika perlu. Tambahan pula, pemilik harus mempunyai keupayaan untuk memudahkan penamatan pengumpulan maklumat sensitif peribadi.

Syarat yang akan datang juga menghendaki pemproses data kereta mengumpulkan hanya cap jari, cetakan suara, imbasan wajah, degupan jantung dan maklumat lain jika diperlukan untuk keselamatan memandu.

Sebenarnya, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, masalah yang berkaitan dengan keselamatan data kenderaan sering berlaku, dan jenama kenderaan seperti Tesla dan NIO telah terlibat. Orang dalam industri telah memperhatikan bahawa percepatan peralihan ke kereta pintar menimbulkan cabaran kepada pengawasan.

Lihat juga:China melancarkan ujian Internet Kenderaan untuk menggambarkan masa depan pemanduan tanpa pemandu