Pembuat kereta elektrik China Nio akan mula menghantar ES8 di Norway pada bulan September ini

Pembuat kereta elektrik China Nio secara rasmi mengumumkan kemasukannya ke pasaran di luar tanah besar China, memilih Norway sebagai pasaran luar negara pertama jenama itu.

Neo berkata pada hari Khamis bahawa ia akan mula menyampaikan versi terkini SUV perdana elektrik ES8 di negara-negara Scandinavia pada bulan September tahun ini. ET7, sedan elektrik pertama jenama, akan tersedia di China pada suku pertama 2022 dan di negara-negara Nordik pada separuh kedua 2022.

“Kami memilih Norway sebagai pasaran luar negara pertama NIO kerana ia adalah negara kelestarian dan inovasi, dan nilai-nilai ini sesuai dengan visi kami,” kata pengasas dan CEO William Li pada sidang akhbar.

Menurut Persekutuan Jalan Raya Norway (OFV), pada tahun 2020, kenderaan elektrik bateri (BEV) menyumbang 54.3% daripada jualan kereta baru Norway, rekod global.

Kenderaan elektrik menyumbang 56 peratus daripada semua kenderaan baru yang didaftarkan di Norway pada bulan Mac, meningkat 23.7 peratus dari bulan yang sama pada tahun 2020. Negara ini bertujuan untuk menjadi negara pertama yang menghentikan penjualan kereta petrol dan diesel menjelang 2025, dan ia telah menyediakan kenderaan elektrik dengan pengecualian cukai dan keistimewaan memandu tertentu.

Nio merancang untuk membina rangkaian penjualan dan perkhidmatan secara langsung dan rumah Nio pertama di luar China. Pusat seluas 2,150 meter persegi, yang menggabungkan bilik pameran jenama dan kelab khusus ahli, akan terletak di pintu Karl Johans, jalan utama Oslo.

Nio House adalah kedai konsep baru jenama yang menggabungkan bilik pameran dan kelab khusus ahli. (Kredit gambar: Nio)

NIO akan membawa gaya hidup bahagia kepada pengguna tempatan dengan membina komuniti yang bermula dengan kenderaan. Kita semua akan berkongsi kegembiraan dan berkembang bersama,” kata Marius Hayler, pengurus besar Nio Norway, yang bergabung dengan jenama itu pada bulan Mac, membawa 25 tahun pengalaman industri automotif.

Pembuat kereta elektrik juga akan membina empat stesen pertukaran bateri di Norway tahun ini dan akan membina lebih banyak stesen pengecasan dan pertukaran di lima bandar pada tahun 2022, membawa sistem pengecasan dan pertukaran.

Konsep bateri sebagai perkhidmatan pertama jenama membolehkan pengguna menyewa bateri untuk kenderaan mereka dan bukannya membelinya. Menurut NIO, teknologi pertukaran bateri ini dilaksanakan oleh lebih daripada 1,200 ciptaan yang dipatenkan, dan hanya mengambil masa tiga minit untuk menukar bateri yang dicas sepenuhnya.

Jenama gaya hidupnya, Nio Life, juga akan membuat debut di Norway dengan kerjasama dua artis Norway, Anette Moi dan Sandra Blikas. Pada Pameran Auto Shanghai tahun ini, syarikat itu mengumumkan Blue Sky Lab, sebuah projek fesyen yang mampan yang mengitar semula sisa pembuatan kereta seperti beg udara, tali pinggang keledar, microfiber, kulit dan aluminium untuk membuat produk yang bergaya.

Lihat juga:Pembuat kereta China berjanji untuk mencapai sasaran pengurangan karbon menjelang 2060

Di China, Nio menghantar 7,102 kenderaan pada April 2021, meningkat 125.1 peratus tahun ke tahun. Syarikat itu mengeluarkan minggu lepasKeputusan suku pertama yang lebih baik daripada jangkaanWalaupun terpaksa menghentikan pengeluaran pada akhir bulan Mac disebabkan kekurangan semikonduktor global.

Keputusan suku pertama syarikat yang dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan bahawa pendapatan untuk tiga bulan yang berakhir pada 31 Mac meningkat sebanyak 482% tahun ke tahun dan 20% bulan ke bulan kepada RMB 7.982 bilion ($1.218 bilion).

Pendapatan kereta, yang mencakupi 93% daripada jumlah pendapatan syarikat, adalah RMB 7.406 bilion ($1.13 bilion), peningkatan tahunan sebanyak 450%.

Syarikat itu mengaitkan prestasi itu dengan penghantaran yang lebih tinggi melalui penawaran portfolio produk yang lebih pelbagai kepada pengguna, pengembangan rangkaian penjualannya dan perlambatan penjualan kenderaan pada suku pertama 2020 yang terjejas oleh wabak tersebut.

Pada masa ini, Nio menghasilkan tiga model di kilang Hefei. Antaranya, model SUV butik 6 tempat duduk atau 7 tempat duduk ES8; Model SUV premium berprestasi tinggi 5 tempat duduk ES6; Dan EC6, SUV coupe premium 5 tempat duduk.