Pembuat kereta China Great Wall Motors untuk menghantar kereta baru ke Jerman pada suku keempat

Pada 8 Ogos, pembuat kereta China Great Wall Motors (GWM) dan peniaga kereta Eropah Emile Frey Group mengadakan upacara menandatangani perjanjian.Kedua-dua pihak mencapai kerjasama strategikPengimportan dan pengedaran model WEY dan ORA oleh GWM untuk pasaran Eropah sambil bersama-sama memasarkan dua produk inovasi yang pertama memasuki pasaran Jerman iaitu WEY PHEV (Coffee 01) dan ORA Good Cat.

Didorong oleh perjanjian baru ini, pengembangan pasaran Eropah GWM telah mempercepatkan, dan strategi benua Eropahnya akan dilaksanakan lagi. Model terbarunya akan dihantar secara rasmi pada suku keempat tahun ini.

Ditubuhkan pada tahun 1924, Emile Frey adalah sebuah syarikat yang mempunyai kepelbagaian yang luas dalam pengedaran dan peruncitan kereta, dengan kedudukan utama di Eropah. Melalui kerjasama ini, Emil Frey akan memberikan kepakaran dalam import, pengedaran, logistik dan selepas jualan ORA serta menyokong model pemasaran baharu WEY yang inovatif. Pada masa akan datang, kerjasama antara kedua-dua pihak akan diperluaskan ke pasaran serantau penting lain di Eropah.

GWM dan Emile Frey telah lama membincangkan kerjasama ini. Ketua Pegawai Eksekutif Emile Frey Gerhard Schürmann percaya: “Kerjasama antara kedua-dua pihak adalah pakatan yang kuat. Emile Frey mempunyai rangkaian peniaga yang kuat dan percaya bahawa kenderaan tenaga baru GWM akan mendapat sokongan lebih banyak pengguna Eropah.”

Wolfgang Kopplin (ahli pasukan pengurusan Emile Frey Group) berkata: “Pada awal tahun 2020, ketika kami pertama kali berbincang dengan pengurusan kanan GWM, kami sangat kagum dengan kematangan teknologi dan kualiti produk GWM. Pada 2021 Munich Auto Show, kenderaan GWM dianggap sangat inovatif dan menarik.”

Ditubuhkan pada tahun 1984, GWM adalah jenama kereta China yang beribu pejabat di wilayah Hebei. Syarikat ini memiliki lima jenama kenderaan lengkap Haval, WEY, ORA, TANK dan GWM pickup, serta jenama operasi bebas baru Saloon.

Lihat juga:Great Wall Motors akan memasuki pasaran Hong Kong dan Macau

Pada bulan September 2021, WEY PHEV GWM (Coffee 01) dan ORA’s Good Cat muncul di Munich Auto Show di Jerman, secara rasmi mengumumkan kemasukan mereka ke pasaran kereta mewah Eropah dan pasaran kenderaan tenaga baru. Pada bulan November 2021, GWM membuka anak syarikat Jerman di Munich untuk menubuhkan ibu pejabat Eropah, menandakan bermulanya perjalanan pembangunan global GWM.