Pembuat kereta China Geely memperoleh jenama telefon pintar Meizu

Interstellar Technology, anak syarikat gergasi automotif China Geely, dan jenama telefon pintar Meizu mengadakan upacara menandatangani pelaburan strategik di Hangzhou pada 4 Julai. Di bawah susunan itu,Teknologi Interstellar akan memegang 79.09% saham kawalan Meizu dan memperoleh kawalan bebas.

Selepas pelaburan strategik ini, Meizu akan terus beroperasi sebagai jenama bebas. Pengasas Meizu Huang Zhang memegang 9.79% ekuiti dan akan terus menyumbang kepada pengembangan firma itu sebagai perunding strategi produk Meizu. Pasukan pengurusan kanan syarikat telefon pintar akan tetap stabil.

Shen Ziyu, naib ketua Interstellar Technology, akan menjadi ketua Meizu yang baru. Eksekutif itu berkata: “Ia akan terus menjadi jenama dan pasukan yang berdiri sendiri, dan produk baru akan dikeluarkan tahun depan. Bagi Starcraft yang mensasarkan pasaran telefon pintar kelas atas, Starcraft Technology dan Meizu tidak mempunyai konflik dalam perancangan produk. Dengan kekuatan Meizu, Interstellar Technology dapat mengembangkan produk dengan cepat, jadi kedua-dua pihak akan bekerjasama rapat. Teknologi Interstellar akan terus melabur sumber dalam inovasi produk, seperti XR, AR, AI, dll. “

Lihat juga:Bintang Utara yang disokong Geely membuat debut di Nasdaq

Selepas pelaburan strategik, Meizu akan mendapat sokongan daripada lebih banyak rantaian industri dan sumber ekologi. Ia bukan lagi hanya syarikat telefon bimbit. Teknologi Interstellar percaya bahawa Meizu mempunyai pengumpulan sejarah yang mendalam dalam industri telefon bimbit, terutama dalam bidang sistem operasi. Melalui pelaburan strategik, mereka dapat meningkatkan daya saing pasaran dan mempercepat pelaksanaan strategi keseluruhan Teknologi Xingji.

Teknologi Interstellar memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pengembangan dan pembinaan ekologi telefon pintar kelas atas, produk teknologi XR dan produk pintar yang boleh dipakai. Ketua Li Jiaxiang mengatakan bahawa inovasi teknologi dan integrasi ekologi industri elektronik pengguna dan industri automotif sangat penting. Pada masa akan datang, penyatuan industri kereta pintar dan telefon pintar dapat mewujudkan rantaian ekologi untuk pengguna dan mencapai kolaborasi yang mendalam.