Pembuat kenderaan elektrik China BYD memenangi kontrak pengekstrakan litium Chile

Chile menang anugerahDua kontrak pengekstrakan litium bernilai $121 jutaKepada pembuat kereta elektrik China BYD dan Chile Servicios y Operaciones Mineras del Norte, kata Kementerian Galian pada hari Rabu. Kedua-dua syarikat masing-masing akan memperoleh 80,000 tan litium.

Pada bulan Oktober 2021, Chile mengumumkan bahawa ia akan menyediakan lima kuota pengekstrakan litium 80,000 tan kepada syarikat tempatan dan luar negara. Pembida yang berjaya akan diberikan 7 tahun penerokaan dan 20 tahun hak pengeluaran. BYD menawarkan $61 juta dan Servicios y Operaciones $60 juta untuk mendapatkan kuota untuk menghasilkan 80,000 tan litium.

Sebelum itu, Chile hanya membenarkan syarikat domestik untuk mengambil bahagian dalam pembangunan bekalan litiumnya. BYD menjadi syarikat China pertama yang berkongsi projek yang menguntungkan di Chile.

Mendapatkan kuota pengeluaran juga akan mengurangkan tekanan ke atas BYD daripada kenaikan harga bahan mentah.

Mulai Disember 2021, harga litium karbonat telah meningkat menjadi 280,000 yuan per tan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 410%. Beberapa kilang bateri menerima sebut harga setinggi 350,000 yuan/tan, satu rekod tertinggi.

Lihat juga:BYD Han DM-i dan Tang DM-i mendedahkan bahawa mereka dijangka disenaraikan pada awal 2022

Perkembangan kenderaan tenaga baru global yang dipercepat telah mendorong permintaan rantaian industri bateri secara besar-besaran. Oleh itu, kilang bateri di seluruh dunia sedang membina projek baru, tetapi bekalan yang dapat mereka tawarkan masih ketinggalan daripada permintaan industri.