Pembuat bateri terkemuka CATL bertindak balas terhadap kebimbangan pasaran

Gergasi bateri ChinaModern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) mengadakan mesyuarat komunikasi pelaburPada hari Isnin bertindak balas terhadap pelbagai kebimbangan, seperti pengembangan pasaran luar negara dan bekalan litium.

Lebih daripada 50 pelabur dari Hillhouse Capital, Cathay Pacific Wealth, Tencent Investments, Temasek, Sequoia Capital, Fidelity Fund, Warburg Pincus, COSCO SHIPPING, KKR, GIC dan Capital Group hadir.

Mengenai sumber litium hulu, CATL menyatakan bahawa syarikat menjamin bekalan sumber litium melalui kerjasama pelaburan, kitar semula, dan pengumpulan diri. Antaranya, kadar pemulihan litium telah melebihi 90%, dan pemulihan litium telah memainkan peranan tertentu dalam memastikan bekalan. Selain kerjasama pelaburan luar negara, syarikat ini juga melombong sumber litium di beberapa laman web di seluruh negara, termasuk Yichun.

Pada 18 Januari tahun ini, anak syarikat CATL Modern Ampere Energy Service Technology Co., Ltd. (CAES) dilancarkanEVOGO, penyelesaian pertukaran bateri modular inovatifnya, yang merangkumi blok bateri, stesen pertukaran bateri pantas dan aplikasi.

Mengenai pertukaran bateri, ketua CATL Zeng Yuqun mengatakan bahawa untuk kenderaan elektrik dengan harga antara 80,000 hingga 120,000 yuan ($12,618 hingga $18,927), penyelesaian utama adalah menukar blok. Zeng menambah bahawa pasaran tertentu tanpa peralatan pertukaran kuasa yang mencukupi adalah apa yang ingin diterokai oleh CATL. Pada masa akan datang, matlamat CATL adalah untuk mengubah dari pengeluar kepada penyedia perkhidmatan mewah.

Rangkaian Perniagaan ChinaPada hari Selasa, dilaporkan bahawa mengenai kemungkinan keputusan CATL untuk mendirikan kilang di Amerika Syarikat, orang dalam pasaran modal mendedahkan bahawa syarikat itu sebaliknya mempertimbangkan untuk mendirikan kilang di Mexico dan Kanada kerana kesukaran latihan tenaga kerja, kesatuan, kos, keselamatan dan isu-isu lain. Namun, Zeng Yuqun menekankan pada pertemuan komunikasi bahawa “CATL pasti akan memasuki pasar AS.”

Lihat juga:Syarikat bateri terkemuka China, CATL nafi khabar angin ‘berniat jahat’

Sumbangan perniagaan luar negara kepada syarikat tidak boleh dipandang rendah. Menurut pengumuman yang dikeluarkan oleh CATL, pada tahun 2018, 2019, 2020 dan sembilan bulan pertama 2021, pendapatan luar negara masing-masing menyumbang 3.53%, 4.37%, 15.71% dan 21.21% dari jumlah pendapatan operasinya.