Pembuat alat dengar VR Pico mengesahkan pemerolehan oleh ByteDance

Pico, pembuat perkakasan VR terkemuka di China, mengeluarkan surat semua pekerja pada hari Ahad yang mendedahkan bahawa syarikat itu akan diambil alih oleh syarikat gergasi Internet ByteDance. Menurut Pico, hasil pemerolehan itu, pengguna akan menerima lebih banyak sokongan kandungan dan perkhidmatan teknologi yang dinaik taraf.

STCN melaporkan bahawa ByteDance telah membuat pelaburan jangka panjang dalam penyelidikan dan pengembangan VR/AR, dan telah memperoleh banyak pencapaian teknikal dalam teknologi seperti sistem interaktif dan pemahaman persekitaran. Dilaporkan bahawa Pico akan disatukan ke dalam perniagaan yang berkaitan dengan ByteDance VR, mengintegrasikan sumber kandungan dan kemampuan teknikal firma, dan meningkatkan lagi pengembangan produk dan pelaburan ekologi pemaju.

Pico ditubuhkan pada tahun 2015 oleh Ketua Pegawai Eksekutif semasa Zhou Hongwei. Pembekal utamanya ialah syarikat komponen akustik Cina Goertek. Setelah diambil alih oleh ByteDance, Pico akan terus bekerjasama dengan GoerTek kerana kedua-dua pihak telah menandatangani perjanjian kerjasama strategik jangka panjang untuk memastikan operasi rantaian bekalan yang stabil.

Lihat juga:ByteDance didakwa memperoleh Pico dengan harga 5 bilion yuan

Pico memberi tumpuan kepada pasaran VR bebas mudah alih. Selain menyediakan pengguna dengan permainan dan perkhidmatan hiburan audio-visual, produk dan teknologi VR Pico juga telah dimasukkan ke dalam pasar korporat, membuat penyelesaian VR untuk institusi yang terlibat dalam latihan, perawatan perubatan, pameran dan industri lain. Sebagai contoh, dalam syarikat bantuan perubatan, produk Pico digunakan dalam sistem rawatan realiti maya seperti pemulihan saraf, terapi fizikal, dan penilaian persekitaran klinikal.

Ketua Pegawai Eksekutif Zhou Hongwei menyatakan dalam surat kepada semua pekerja bahawa VR dapat membawa orang persepsi yang lebih kaya dan pengalaman interaktif yang lebih besar, yang selaras dengan misi ByteDance untuk “menginspirasi penciptaan dan memperkaya kehidupan”.