Pemaju cip laser China Vertilite menerima dana baru

Banyak syarikat lidar teratas termasuk RoboSense dan Hesai Technology baru-baru ini melaburVertilite, pembuat cip laser yang berpangkalan di China. BYD, gergasi kereta elektrik yang berpusat di Shenzhen, juga telah melabur dalam syarikat itu.

Vertilite ditubuhkan pada tahun 2015 dan telah terlibat dalam bidang cip laser pemancar permukaan rongga menegak (VCSEL) selama bertahun-tahun. Menyediakan R & D, pembuatan dan perkhidmatan cip VCSEL, modul, wafer epitaxial. Produk terasnya adalah cip VCSEL untuk penderiaan 3D dan penyelesaian cip VCSEL berkuasa tinggi untuk lidar.

Sejak penubuhannya, Vertilite telah menerima dana dari pelbagai institusi pelaburan terkemuka. Pada tahun 2020, ia menerima pelaburan berasingan dari Hubble dan Xiaomi, berjumlah lebih dari 100 juta yuan ($14.81 juta). Pada bulan September 2021, ia menerima ratusan juta yuan dalam pusingan pembiayaan yang diketuai oleh SummitView Capital dan diikuti oleh BYD, CPE, Gaorong Capital, Yicun Capital, dan Honor Venture Capital.

Vertilite telah menghantar lebih daripada 50 juta cip setakat ini. Cip VCSEL adalah peranti teras sistem pengimejan dan penginderaan 3D. Menurut ramalan Yole, pasaran VCSEL global dijangka mencapai AS $2.4 bilion pada tahun 2026, di mana pasaran elektronik pengguna adalah yang terbesar dan pasaran lidar automotif berkembang paling cepat.

Dalam elektronik pengguna, produk Vertilite banyak digunakan dalam telefon pintar. Produknya merangkumi sebahagian besar pasaran VCSEL telefon pintar Android pada tahun 2021.

Lihat juga:Huawei Hubble melabur dalam syarikat litar bersepadu Accomilicon

Sejak awal tahun ini, Vertilite telah berusaha di pasaran pembersih vakum. Pada masa ini, banyak pembekal domestik terkemuka telah memenangi tawaran, dan dianggarkan penghantaran modul VCSEL dalam tiga tahun akan datang akan mencapai satu juta keping. Limonit juga secara beransur-ansur berkembang ke pasaran Eropah dan Amerika. Penghantaran berskala besar ke syarikat AR/VR Eropah dan Amerika dijangka bermula pada tahun 2024.

Di samping itu, Vertilite telah memasuki pasaran VCSEL drone dan dijangka menghantar puluhan juta cip dan modul dalam lima tahun akan datang.