Pemain China Gu Zilin memenangi pingat emas Olimpik di final udara Freeski

Gu Ailing, seorang pemain ski Amerika-Cina yang berbakat, memenangi pingat Olimpik pertamanya dalam karier mudanya yang menjanjikan dengan kemenangan tipis di Final Frisky Grand Air wanita pada hari Selasa pagi, menambah satu lagi kedudukan dalam senarai pemenang China di Sukan Olimpik Musim Sejuk tahun ini di Beijing.

Gu, 18, dengan cepat menjadi ikon budaya di tanah air ibunya, China, memulakan lompatan terakhirnya di belakang Tess Ledo dari Perancis dan Mathilde Gremold dari Switzerland. Setelah berjaya mendarat “Double Left 1620 dengan Safe Catch” yang bercita-cita tinggi, dia melaungkan kemenangan sebelum jatuh ke tanah, emosional ketika orang ramai dengan cemas menunggu skornya diumumkan.

Dalam skor akhir, para hakim memberikan Gu skor keseluruhan 188.25, hanya sebahagian kecil daripada 187.5 mata pemenang pingat perak Ryder. Gremold meraih gangsa pada 182.5.

Eileen Gu dilahirkan di San Francisco kepada seorang ibu berbangsa Cina dan seorang bapa berbangsa Amerika (American). Dalam keputusan yang menonjol, beberapa telah dicadangkanKeningDi Amerika Syarikat, Gu memilih untuk mewakili Republik Rakyat China dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk tahun ini.

Selepas perlawananTemudugaDalam temu bual dengan media domestik, Gu Kailai, yang fasih berbahasa Mandarin, berkata, “Ini adalah hari paling bahagia dalam hidupnya”, sambil menambah bahawa dia memilih lompatan 1,620 yang sukar sebagai percubaan terakhirnya kerana, dalam kata-katanya,” Saya mahu menjadi yang terbaik dan menunjukkan kepada dunia keupayaan saya”.

Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC), Thomas Bach menghadiri perlawanan akhir itu, yang diadakan di sebuah kemudahan sukan khusus yang dikenali sebagai Big Sky Shougang yang terletak di pinggir bandar perindustrian di barat Beijing.

Pada hari Selasa, Google melonjak di bawah langit biru Beijing dan memenangi pingat emas (Foto: CCTV)

Berita mengenai kemenangan Google tersebar dengan cepat di media sosial China, melonjak ke puncak senarai topik hangat Weibo di platform Weibo domestik. Seorang pengguna memberi komen: “Saya rasa atlet Perancis ini sedikit bingung setelah menonton [Gu] lompatan terakhir. Mentaliti Gu lebih santai… Bagaimanapun, tahniah kepada puteri katak!RasmiNama pengguna di Weibo adalah “Frog Princess Ailing”, nama panggilan yang diberikannya kepada dirinya sendiri setelah membeli topi keledar ski hijau bercorak katak dalam talian.

Pingat emas Google pada hari Selasa adalah yang ketiga setakat ini untuk China pada Sukan 2022, yang terikat dengan Sweden untuk tempat pertama pada masa akhbar. Sebagai tambahan kepada tempat pertama dalam pertandingan udara besar freeski, Gu kini akan menumpukan perhatian pada acara slopestyle dan pipe separuh yang akan datang, dan dia juga dianggap sebagai kegemaran untuk memenangi pingat.

Gu menunjukkan kemampuan untuk mempromosikan diri, dengan aSiriJenama terkemuka termasuk Estee Lauder, Victoria’s Secret, Louis Vuitton dan Cadillac. Usaha-usaha ini telah meningkatkan profil globalnya, tetapi mungkin jauh lebih rendah daripada tanah besar China yang menguntungkan.