Pegawai Bank Rakyat China meminta masyarakat antarabangsa untuk meningkatkan pengawasan mata wang digital

Seorang pegawai di Bank Rakyat China (PBOC), pihak berkuasa mata wang tertinggi China, telah meminta pengurusan antarabangsa yang lebih kukuh bagi mata wang digital yang disokong oleh kerajaan. Inisiatif ini datang pada masa perlumbaan global untuk membangun dan melaksanakan model utama yang pertama, sepenuhnya matang.

Mu Changchun, ketua projek “Renminbi Elektronik” Bank Rakyat China, membuat kenyataan di forum yang dihoskan oleh Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa pada hari Khamis. Memandangkan semakin banyak negara mengambil langkah untuk membangunkan versi digital mata wang mereka, keperluan untuk mengukuhkan kerjasama global di kalangan institusi kewangan menjadi semakin jelas.

Khususnya, Mu percaya bahawa sistem mesti diwujudkan untuk membolehkan pertukaran mata wang digital yang berkesan dan langsung untuk memastikan perdagangan yang boleh dipercayai dan lancar antara negara. Untuk mencapai ini, beliau mencadangkan “platform pertukaran asing berskala dan diselia yang disokong oleh DLT (teknologi lejar yang diedarkan) atau teknologi lain.”Seperti yang dipetik dalam laporan Reuters.

Kenyataan ini selaras dengan usaha China untuk mempromosikan pelancaran dan operasi mata wang digitalnya semasa Sukan Olimpik Beijing 2022 dan usaha untuk mengantarabangsakan yuan sebagai mata wang rizab global.

Mata wang digital bank pusat (CBDC) berbeza daripada mata wang elektronik lain yang meluas seperti Bitcoin kerana mereka disokong oleh pihak berkuasa monetari utama negara dan mempunyai status tender sah yang sama dengan wang kertas. Walaupun tidak dikenali sebagai sistem cryptocurrency swasta, CBDC menawarkan pelbagai faedah kepada ekonomi domestik, termasuk peningkatan keselamatan kewangan, kecekapan dan kebolehkesanan.

Lihat juga:Naib Pengerusi CCIEE mengatakan People’s Bank of China akan menjadi yang pertama melancarkan mata wang digital

Walaupun tiada ekonomi utama telah melaksanakan sepenuhnya mata wang digital negara, kebanyakan bank pusat di seluruh dunia sedang menjalankan beberapa bentuk penyelidikan atau eksperimen untuk meneroka mata wang digital yang mungkin diperkenalkan pada masa akan datang. Projek renminbi elektronik China adalah pemimpin yang jelas dalam usaha global untuk mencapai mata wang digital dan telah diuji di beberapa bandar raya.

Kebangkitan cbcd di seluruh dunia, dengan menyerap teknologi canggih dan memasukkannya ke dalam struktur negara yang lebih besar, akan membalikkan daya tarikan cryptocurrency tanpa nama seperti Bitcoin. Pada masa akan datang, mata wang digital ini mungkin akan memudahkan transaksi untuk direkodkan dan dipantau, memudahkan pengesanan jenayah dan memperluaskan jangkauan penguatkuasaan undang-undang.

Di China,Masalah kekalSekitar impak masa depan renminbi elektronik ke atas beberapa gergasi teknologi terkemuka di China, terutamanya Alibaba dan Tencent, kedua-dua syarikat kini menyediakan perkhidmatan pembayaran digital di mana-mana dan telah memberikan sumbangan besar kepada penggunaan transaksi tanpa tunai China yang meluas.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pegawai-pegawai China semakin menekankan cita-cita mereka untuk memainkan peranan yang lebih proaktif dalam sistem kewangan antarabangsa. Seperti yang ditunjukkan oleh komen Mu Changchun pada hari Khamis, bidang mata wang digital yang berkembang pesat dapat memberikan jalan yang berdaya maju bagi China untuk mencapai matlamat ini.